Δίχως τελειωμό συνεχίζεται το λουτρό αίματος στην Υεμένη όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες, σκοτώθηκαν όταν σιίτες μαχητές της οργάνωσης Ανσαρουάλα, του ένοπλου βραχίονα του κινήματος των Χούτι, βομβάρδισαν μια σουνιτική συνοικία της πόλης Ράντα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της περιοχής και πηγές προσκείμενες στις φυλές.
Η Υεμένη βρίσκεται στην αρπάγη της βίας αφότου οι σιίτες μαχητές κατέλαβαν πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, την 21η Σεπτεμβρίου.
Το γεγονός ότι κατέλαβαν περιοχές που παραδοσιακά τελούν υπό σουνιτικό έλεγχο προκάλεσε την οργή σουνιτικών φυλών, που πήραν τα όπλα εναντίον τους, αλλά πάνω απ’ όλα του βραχίονα της αλ Κάιντα στην Υεμένη, που απείλησε να εξαπολύσει έναν πόλεμο χωρίς έλεος εναντίον των σιιτών.
«Πυρά βαρέος πυροβολικού» που εξαπέλυσαν οι Χούτι έπληξαν μια σουνιτική συνοικία στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης Ράντα (κεντρική Υεμένη), σκοτώνοντας «πέντε γυναίκες» χθες βράδυ και «τρέποντας σε φυγή χιλιάδες» κατοίκους, δήλωσε ο Τζάμπερ αλ Ζούμπα, ένας αυτόπτης μάρτυρας των βίαιων επεισοδίων, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά.
Αξιωματούχοι στην περιοχή και πηγές προσκείμενες στις φυλές είπαν ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 μέλη των φυλών και επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν 5 γυναίκες.
Άλλα τουλάχιστον 25 πρόσωπα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που υποστήριξαν εξάλλου πως τουλάχιστον 30 Χούτι σκοτώθηκαν σε μάχες γύρω από τη Ράντα.
Οι απολογισμοί αυτοί πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Μέλη σουνιτικών φυλών υποστήριξαν ότι κατέστρεψαν δύο άρματα μάχης και τρία θωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες παραστρατιωτικοί, ενώ κατηγόρησαν τον στρατό της Υεμένης ότι παραδίδει οπλισμό στους Χούτι.
«Οι Χούτι χρησιμοποιούν εξοπλισμό του στρατού στις μάχες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις φυλές υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Τον περασμένο μήνα, ο στρατός της Υεμένης και ένα αμερικανικό τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχαν πλήξει θέσεις μαχητών των σουνιτικών φυλών και προσώπων που φέρονται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα σκοτώνοντας πάνω από 12 εξ αυτών.
Η ισχυροποίηση των Χούτι θέτει υπό έντονη αμφισβήτηση την εξουσία του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, συμμάχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να εξευρεθεί μια πολιτική διευθέτηση στην κρίση.
Η Υεμένη παραμένει αποσταθεροποιημένη ουσιαστικά από το 2012, όταν αναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρώην πρόεδρός της Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που πρόσφατα κατηγορήθηκε πως υποστηρίζει τους σιίτες.