Τουλάχιστον ένας στους πέντε κατοίκους της Γερμανίας είναι αλλοδαπός ή έχει μεταναστευτική προέλευση, σύμφωνα με μια στατιστική έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καταδεικνύει ότι, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ελάχιστοι ξένοι προτιμούν την πρώην Ανατολική Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα που συνέλεξε το 2013, το 20,5% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 16,5 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ξένοι (6,8 εκατομμύρια) ή Γερμανοί πολίτες καταγόμενοι από άλλη χώρα ή από αλλοδαπούς γονείς (9,7 εκατομμύρια).
Από αυτά τα 16,5 εκατομμύρια, τα δύο τρίτα έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα. Το 70% των μεταναστών προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Η Τουρκία παραμένει η χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες (13%) και ακολουθούν η Πολωνία (11%) και η Ρωσία (9%).
Σε σύγκριση με το 2012, ο αριθμός των ξένων πολιτών που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το 2013 αυξήθηκε κατά 3,8%.
Οι διαφορές μεταξύ των κρατιδίων που προτιμούν οι μετανάστες είναι πάντως εντυπωσιακές: στο Αμβούργο σχεδόν τρεις στους δέκα (ποσοστό 28,9%) κατοίκους είναι ξένοι ενώ στη Θουριγγία οι αλλοδαποί αποτελούν μόλις το 4,1% του πληθυσμού.
Μόνο το 3,4% των ξένων κατοικούν σε κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (εκτός Βερολίνου).
Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει τις δυτικές περιοχές ή την πρωτεύουσα, κάτι που καταδεικνύει τόσο τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας, όσο και τη δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση στα κρατίδια αυτά.