Συνεχίζει το θρίλερ με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Σουηδία, έπειτα από τις χθεσινές άκαρπες προσπάθειες από κεντροαριστερές και κεντροδεξιές παρατάξεις και τον πρωθυπουργό, Στέφαν Λεβέν, να παραιτείται. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα και έτσι η χώρα του μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο.

Ο Λεβέν ήταν επικεφαλής μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία. Χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές προ τριετίας, στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Έτσι, μετά από όλα αυτά, στον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αντρέας Νόρεν.

Μένει να φανεί εάν η Σουηδία θα μετακινηθεί προς τα δεξιά με αφορμή αυτήν την πολιτική κρίση των δύο τελευταίων εβδομάδων. Το σενάριο παραμένει υποθετικό. Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις παραμένουν περίπου οι ίδιες που ήταν και την περίοδο 2018-19, όταν ο Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Κρίστερσον, ο πρώτος ηγέτης των Μετριοπαθών που δήλωσε έτοιμος να συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), είχε λάβει και τότε εντολή, χωρίς όμως να καταφέρει να την υλοποιήσει.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, που είναι και ο ίδιος μέλος των Μετριοπαθών, έδωσε στον Κρίστερσον περιθώριο τριών ημερών για να βρει συμμάχους. «Είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου από τα κόμματα που ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. Είναι επομένως λογικό να του εξεταστεί η δυνατότητα να τον αντικαταστήσει», εξήγησε ο Νόρεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για να αναλάβει την πρωθυπουργία ένας υποψήφιος, δεν πρέπει να καταψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (175 ψήφοι σε σύνολο 349 εδρών). Το Κεντρώο Κόμμα, σύμμαχος μέχρι τώρα του Λεβέν, θα μπορούσε να του παράσχει τις ψήφους που χρειάζεται, όμως δεν θέλει να στηριχθεί ο Κρίστερσον στους Δημοκράτες της Σουηδίας, τους οποίους χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Μαζί με την ακροδεξιά και τα δύο άλλα μικρά δεξιά κόμματα (Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες), οι Μετριοπαθείς θα έχουν 173 έδρες, δύο λιγότερες από όσες χρειάζονται.

Στην περίπτωση που ο Κρίστερσον δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή μπορεί να δοθεί και πάλι στον Λεβέν. Έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτές εκλογές μέσα σε διάστημα τριών μηνών.