Πεδίο έντασης παραμένει σταθερά το τελευταίο διάστημα η Μαύρη Θάλασσα. Μερικές ημέρες αφότου ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές σε βρετανικό αντιτορπιλικό, το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε την παρενόχληση φρεγάτας της χώρας από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε, ρωσικά μαχητικά αεριωθούμενα παρενόχλησαν τη φρεγάτα «Evertsen» στην περιοχή, νωρίτερα αυτό τον μήνα,. Όπως είπαν, οι ενέργειες αφορούσαν εικονικές επιθέσεις και παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας.

Οι ενέργειες από πλευράς Ρωσίας συνεχίστηκαν επί 5 ώρες στις 24 Ιουνίου και «ήταν αντίθετες με το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η φρεγάτα «Evertsen» έπλεε σε ανοιχτή θάλασσα στα διεθνή ύδατα, δήλωσε ο πλοίαρχος Τζορτζ Παστόορ. «Για αυτές τις επιθετικές ενέργειες δεν υπήρχε κανένας λόγος. Παρόλα αυτά οι εικονικές επιθέσεις συνεχίστηκαν για μερικές ώρες. Ήταν μια ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά στη θάλασσα», συμπλήρωσε.

Σήμερα η εκτελούσα χρέη υπουργού Άμυνας της χώρας, Ανκ Βεϊλεβέλντ Σχάουτεν, δήλωσε ότι η Ολλανδία προτίθεται να συζητήσει με τη Ρωσία το περιστατικό αυτό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες δίχως άλλο αυξάνουν τις πιθανότητες να προκληθούν επικίνδυνα συμβάντα.

Λίγο αργότερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι σήκωσε μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να παρεμποδίσουν μια ολλανδική φρεγάτα να μπει στα χωρικά ύδατά της στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Στρατός διαβεβαίωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν σε ασφαλή απόσταση από τη φρεγάτα «Evertsen».