Ελεύθερες και δίκες εκλογές στη Μιανμάρ ζήτησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρανγκούν με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Την ώρα που πολλές φωνές, συμπεριλαμβανομένης της Σου Κι, διαμαρτύρονται για τον βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή βιρμανική κυβέρνηση, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο εκδημοκρατισμός στη Μιανμάρ «ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε είναι μη αναστρέψιμος. Υπάρχει επιβράδυνση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και οπισθοχώρηση», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά της, η Σου Κι απηύθυνε έκκληση για την «εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας» για τη χώρα της που βρίσκεται σε μεταβατική διαδικασία. Ένα χρόνο πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του 2015, η Σου Κι δήλωσε πρόσφατα ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει σταματήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Επέκρινε επίσης ως «άδικο και αντιδημοκρατικό» το Σύνταγμα της χώρας της. «Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι είναι άδικο και αντιδημοκρατικό. Δεν είναι δίκαιο να γίνεται διάκριση σε βάρος ενός συγκεκριμένου ανθρώπου» είπε.
Ένα από τα σημεία των εντάσεων στη Μιανμάρ είναι το Σύνταγμα που αποκλείει την υποψηφιότητα για την προεδρία της Αούνγκ Σαν Σου Κι, βάσει φωτογραφικής ρύθμισης που εμποδίζει πρόσωπα που έχουν σύζυγο και παιδιά άλλης υπηκοότητας να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
Ομπάμα και Σαν Σου Κι επέλεξαν να συναντηθούν στην εμβληματική κατοικία της τελευταίας, όπου πέρασε χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό πριν από την αυτοδιάλυση, το 2011, της στρατιωτικής χούντας που είχε την εξουσία επί μισό αιώνα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Μιανμάρ το 2012 και τότε είχε γίνει δεκτός από ένα ενθουσιασμένο πλήθος που τον επευφημούσε κατά το πέρασμα της αυτοκινητοπομπής από τους δρόμους της Ρανγκούν. Σήμερα, μπροστά από τους ψηλούς τοίχους της επιβλητικής κατάλευκης κατοικίας υπήρχε ελάχιστος κόσμος εκτός από τους δημοσιογράφους. Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται επίσης η αμερικανική πρεσβεία είχε αποκλειστεί από την αστυνομία. Στους δρόμους της πόλης, λίγοι Βιρμανοί κρατούσαν αμερικανικές σημαίες σε ένα χλιαρό καλωσόρισμα.
Το κλίμα της σημερινής συνάντησης βάρυνε εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας: βιαιότητες σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας, της πλέον καταδιωγμένης μειονότητας στον κόσμο, σοβαρές αβεβαιότητες για τον κανονισμό που θα διέπει τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται στα τέλη του 2015, πραγματικές απειλές για την ελευθερία του Τύπου, θέματα που προκαλούν ανησυχία και είναι πολλά.
Η 69χρονη Σου Κι πρέπει να πετύχει το δύσκολο πέρασμα από τον ρόλο του παγκόσμιου συμβόλου της δημοκρατίας στο ρόλο μιας πολιτικού στην πρώτη γραμμή απέναντι στα προβλήματα μιας εκκολαπτόμενης δημοκρατίας. Αν το κόμμα της, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, ο δρόμος προς την προεδρία για την ίδια είναι επί του παρόντος κλειστός εξαιτίας άρθρου του Συντάγματος το οποίο καταρτίστηκε επί χούντας.