Την πρωτοβουλία της Σλοβενίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, την οποία μέχρι στιγμής στηρίζουν δύο κόμματα της αριστεράς, θα εξετάσει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σλοβενικής Βουλής.
Το Κόμμα Ενωμένης Αριστεράς (ZL), το οποίο στη Βουλή έχει πέντε βουλευτές, ζήτησε επείγουσα σύγκληση συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
«Η Σλοβενία εδώ και χρόνια αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και υστερεί έναντι της διεθνούς κοινότητας. Είναι η σωστή στιγμή να υιοθετήσουμε δραστήρια στάση, καθώς για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις» ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα, ο βουλευτής της ZL, Ματέι Βάτοβετς.
Τονίζοντας ότι την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης έχουν αναγνωρίσει ήδη πάνω από 100 κράτη, υπενθύμισε ότι θεμέλιο για την αναγνώριση είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ, του έτους 1947, που υποστήριζε τη λύση των δύο κρατών και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού του 1967.
Ο κ. Βάτοβετς πρόσθεσε ότι πρόσφατα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ έκανε ενθαρρυντικές δηλώσεις υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης.
Την άποψη ότι ήρθε ο καιρός η Σλοβενία να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη διατύπωσαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής τον Μίρο Τσέραρ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ματίαζ Νέμετς δήλωσε ότι αποδείχθηκε πως η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία δεκαετία για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ήταν λάθος και ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης καθυστέρησε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, με δημόσιες δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στο ζήτημα και δύο Σλοβένοι ευρωβουλευτές, η Τάνια Φαγιόν από τους Σοσιαλδημοκράτες και ο Ίβο Βάιγκλ από το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS).
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 134 χώρες αναγνώρισαν την Παλαιστίνη, επτά από τις οποίες είναι κράτη – μέλη της ΕΕ: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα και Κύπρος. Σε αυτές προστέθηκε και η Σουηδία, η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.