Στην κρίση του κορονοϊού που όπως τόνισε αποτελεί «μάθημα για την προετοιμασία για επόμενες πανδημίες» εστίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων που έγιναν βρέθηκε επίσης η κλιματική αλλαγή αλλά και η ενδυνάμωση της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως σημείωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ μίλησε για διεθνή συνεργασία κάνοντας λόγο παράλληλα για τη σημασία του COVAX, των δωρεών και της παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι υπήρχε η ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με το εμπόριο, τα ψηφιακά ζητήματα και θέματα καινοτομίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των θεμελιωδών αξιών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Αμερική επέστρεψε», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ παράλληλα διαμήνυσε πως αυτή είναι μόνο η αρχή για την προώθηση των κοινών αξιών. Αναφερόμενος μάλιστα στις σχέσεις με τη Μόσχα δήλωσε «είμαστε ενωμένοι».

Για «άριστη συνάντηση μεταξύ φίλων και συμμάχων» έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε ότι η συμφωνία Boeing-Airbus «ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μετά από περίπου 20 χρόνια διαμάχης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι στη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εστίασαν στο ότι πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα στο ζήτημα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησαν στη δημιουργία μιας task force ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θα αναγνωρίζει και θα λύνει προβλήματα.

Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει οι αλυσίδες εφοδιασμού να είναι ανοιχτές και ασφαλείς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τέλος ανέφερε ότι στην αρχή χάθηκε χρόνος και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.