Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέραν των δεδομένων, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, πρέπει να αποκλείεται, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την άφιξη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή στην Χλώρακα .
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αναγνώστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος τον εκπροσώπησε στην εκδήλωση ανέφερε πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το συλλάβουν τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».
«Η τουρκική ηγεσία» σημείωσε, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, όταν επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστρατεύοντας τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με ένα ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει απόλυτα».
Εμείς ανέφερε, «δεν χρειαζόμαστε την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτούμε πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, πρώτοι εμείς το αναγνωρίζουμε», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επεσήμανε επίσης, πως η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος.
Κάλεσε επίσης την Τουρκία, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως με την προχθεσινή απόφασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με την οποία επαναλαμβάνεται η τουρκική αρνητικότητα με τη συνέχιση της προκλητικής επέμβασης της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομακρύνεται περαιτέρω η ελπίδα για επανάληψη των συνομιλιών και επίτευξη μιας σύντομης λύσης στο κυπριακό.
Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού, είναι η ελληνοκυπριακή, γιατί – όπως είπε- «είναι οι Ελληνοκύπριοι που υποφέρουμε από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, που κινδυνεύουμε από τις τουρκικές προκλήσεις, που ζημιώνουμε από τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο».
Είναι οι Ελληνοκύπριοι συνέχισε, που έχουμε ανάγκη να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, να αποχωρούν τα κατοχικά στρατεύματα, να ζήσουμε, επιτέλους, μέσα σε ένα ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος.
Κατέστησε επίσης σαφές πως «αυτό που θέλουμε είναι να ενεργοποιήσουμε όσους μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος και στην αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, προς όφελος όχι μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων μας στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας την ίδια ώρα, τη μεγάλη του ικανοποίηση από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσδοκώντας ωστόσο – όπως είπε- στην πρακτική εφαρμογή αυτής της σημαντικής πολιτικής θέσης.
Αναφέρθηκε επίσης και στην θετική αντίδραση και άλλων φίλων κρατών και οργανισμών που με τη στάση τους, αφενός μας ενισχύουν και μας ενθαρρύνουν, και αφετέρου δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε .
«Ο αντικατοχικός αγώνας μάς ενώνει»
Στο μεταξύ νωρίτερα, μηνύματα ενότητας, ομοθυμίας, συναίνεσης όπως αυτά που εκπέμπει η στάση ζωής του αγωνιστή Χαρίλαου Ξενοφώντος, και που είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα έστειλε από την Μεσόγη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σήμερα – όπως είπε- που η πατρίδα μας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή περίοδο και βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα.
Στην ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Χαρίλαου Ξενοφώντος στην Μεσόγη, που ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «στον αγώνα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ομόθυμοι, χωρίς πολιτικές αποχρώσεις, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και ιδεολογικά ιδιώματα».
Θέλω να πιστεύω συνέχισε, «πως αυτό είναι που ισχύει, γιατί μας ενώνει όλους ο αντικατοχικός αγώνας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού», προσθέτοντας πως «όλοι έχουμε κοινό μας στόχο μια βιώσιμη λύση που θα οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και του κυπριακού λαού».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί χρέος και οφειλή μας προς όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και προς τις μέλλουσες γενεές ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.
Έκανε επίσης σαφές, πως αυτά , δεν τα αναφέρει με κριτική διάθεση και πως δεν θα ήθελε να εκληφθούν ως κριτική προς συγκεκριμένους αποδέκτες.
Τα αναφέρω σημείωσε «για σκοπούς προβληματισμού γιατί είναι επιτέλους η ώρα, να αποτιμήσουμε με αντικειμενικότητα το παρελθόν και ενωμένοι να κοιτάξουμε το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας».
Επανέλαβε ακόμη, πως αν θέλουμε να τιμούμε τους ήρωες μας θα πρέπει έμπρακτα να το αποδεικνύουμε μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.
Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε τους πάντες πως δεν θα κουραστεί να εργάζεται και να τονίζει την επιθυμία μας το συντομότερο – όπως είπε- να εξευρεθεί λύση, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Γιατί σημείωσε «είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία αλλά και τη γεωγραφία να είμαστε συγκάτοικοι και αυτή την πραγματικότητα και αυτή τη συγκυρία δεν την αρνούμαστε”, προσθέτοντας ωστόσο, “ πως αυτή η πραγματικότητα δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε μια λύση που δεν θα διασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».
Μια λύση – όπως είπε- που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, θα αποκαθιστά τα αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως αποτελεί χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.
Μια πατρίδα στην οποία συνέχισε, «να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας».
«Αυτό το χρέος, προς την πατρίδα, τους ήρωες μας και τους αγωνιστές της ελευθερίας, όπως ο Χαρίλαος Ξενοφώντος που σήμερα τιμούμε, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο», κατέληξε.