Η μετανάστευση των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική μπορεί να είχε προχωρήσει ακόμη πιο πολύ και ακόμη πιο… ψηλά απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.
Η νέα αυτή θεωρία βασίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι κάτοικοι στα νησιά του Πάσχα είχαν επαφές με ανθρώπους από τη Νότια Αμερική, οι οποίοι είχαν κατασκευάσει ένα αρχαίο χωριό κατά τη διάρκεια της Λίθινης Περιόδου, στο υψηλότερο υψόμετρο που έχει βρεθεί στον κόσμο.
Το «χωριό» αυτό στις νότιες περουβιανές Άνδεις είχε χτιστεί σε υψόμετρο 4.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους ειδικούς, τοποθετεί την κατοίκηση των ανθρώπων σε υψηλά υψόμετρα σχεδόν μια χιλιετία νωρίτερα απ’ ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και τις συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της εποχής κατάφεραν να αποικίσουν το απομονωμένο, γυμνό από δέντρα περιβάλλον πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Επιστήμονες ανακάλυψαν στο αρχαιολογικό σημείο Pucuncho 260 εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται περίπου 12.800 χρόνια πριν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το σημείο αυτό λειτουργούσε ως η βάση της κατασκήνωσης, καθώς η βραχοσκεπή προσφέρει θέα στα λιβάδια, ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι άναβαν φωτιές μέσα σε αυτή.
Τα περισσότερα από τα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν ήταν φτιαγμένα από διάφορα πετρώματα, ενώ τα οστά που εντοπίστηκαν υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής κυνηγούσαν vicuña και καμηλίδες guanaco, που ανήκουν στην οικογένεια των λάμα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
«Δε γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι ζούσαν εκεί όλο το χρόνο, όμως έχουμε στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν πήγαιναν εκεί μόνο για μερικές ημέρες για κυνήγι» εξήγησε στο βρετανικό Independent η Sonia Zarrillo από το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά. «Κατά πάσα πιθανότητα ζούσαν οικογένειες σε αυτό το μέρος. Βρήκαμε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι εκτελούσαν μια σειρά από δραστηριότητες εκεί» πρόσθεσε η ίδια.
(Φωτογραφίες από το Reuters)