Άντρες καθηγητές στην Ισπανία φορούν φούστα και πηγαίνουν για μάθημα στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τα στερεότυπα για το φύλο.
Το κίνημα «Τα Ρούχα Δεν Έχουν Φύλο» (#LaRopaNoTieneGenero) ξεκίνησε από τον καθηγητή Μαθηματικών Jose Piñas τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένας από τους μαθητές του αποβλήθηκε και υποχρεώθηκε να επισκεφτεί ψυχολόγο επειδή φόρεσε φούστα στο σχολείο.
Τον περασμένο μήνα, ο 37χρονος Manuel Ortega και ο 36χρονος Borja Velaquez από το σχολείο Sacedon στην περιοχή Valladolid αντικατέστησαν τα παντελόνια τους με φούστες.
Οι δυο τους αποφάσισαν να το κάνουν αυτό για έναν μήνα όταν ένας μαθητής τους δέχτηκε bullying με ομοφοβικές προσβολές επειδή φόρεσε ένα μπλουζάκι με χαρακτήρα anime, κάτι που τον ανάγκασε να αλλάξει ρούχα.
Ο Ortega δήλωσε «τρομοκρατημένος» από το ανελέητο πείραγμα, κάτι που τον έκανε να συνεργαστεί με τον Velaquez και να «προωθήσει την ανοχή», φορώντας φούστες για τον μήνα Μάιο.
«Ένα σχολείο που διδάσκει με σεβασμό, πολυμορφία, συν-εκπαίδευση και ανοχή. Ντύσου όπως θέλεις! Συμμετέχουμε στην καμπάνια #clotheshavenogender», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Οι δυο τους δήλωσαν στην El Pais ότι παρατηρούν μια θετική αλλαγή στη συμπεριφορά των μαθητών από τότε που ξεκίνησαν να φορούν φούστες. Επιμένουν όμως ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και λένε ότι το σχολείο πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει τον σεβασμό και την ανοχή εντός της σχολικής αίθουσας.
Ο Piñas ξεκίνησε το κίνημα τον Νοέμβριο, όταν συνειδητοποίησε ότι ελάχιστα είχαν αλλάξει από τότε που ο ίδιος πήγαινε σχολείο, 20 χρόνια πριν.
Αναρτώντας μια φωτογραφία του με φούστα μπροστά στον πίνακα, έγραψε: «20 χρόνια πριν δέχτηκα δίωξη και προσβολές για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου στο ίδρυμα όπου σήμερα είμαι καθηγητής.
Πολλοί καθηγητές κοίταξαν από την άλλη. Θέλω να ενταχθώ στον σκοπό του μαθητή Mikel που αποβλήθηκε και τον έστειλαν σε ψυχολόγο επειδή πήγε στην τάξη με φούστα».
Ο 15χρονος Mikel Gomez καταγράφει μέσω TikTok το κίνημα υποστήριξής του από τον περασμένο Νοέμβριο. Πολλοί ακόμη, ανάμεσά τους και μαθητές, τον στηρίζουν, βάζοντας και οι ίδιοι φούστες στο σχολείο. Άλλοι πάλι ασκούν κριτική στους εκπαιδευτικούς, διερωτώμενοι αν το κίνημα αυτό είναι απαραίτητο.