Μια έντονη αίσθηση déjà vu πρέπει να ένιωσε το Πεκίνο μετά το κάλεσμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για μια ανανεωμένη έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν οι μολύνσεις από Covid-19 αυξάνονταν στις ΗΠΑ, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να προωθεί τη θεωρία ότι ο ιός είχε ξεφύγει από ένα εργαστήριο στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Το Πεκίνο αντέδρασε στον ισχυρισμό, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι θέλει να μετατρέψει την Κίνα σε αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να καλύψει τη δική του αποτυχία να συγκρατήσει το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα του.
Αυτή την εβδομάδα, ήρθαν στην επιφάνεια στοιχεία που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Oυχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο 2019 και χρειάσtηκε να νοσηλευθούν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην Covid-19.
Έτσι ο Μπάιντεν ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να εξεταστεί εκ νέου το πώς προέκυψε ο κορονοϊός, ακόμη και το αν ξέφυγε από εργαστήριο.
Και πάλι το Πεκίνο εξοργίστηκε και επανέφερε με τη σειρά του μια άλλη θεωρία ότι ο ιός ξεκίνησε να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τα γεγονότα ή για την αλήθεια καθόλου, ούτε ενδιαφέρονται για μια σοβαρή επιστημονική έρευνα για την προέλευση. Ο μόνος τους σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για στιγματισμό και πολιτική εκμετάλλευση για να μεταθέσει την ευθύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, όπως μεταδίδει το CNN.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Fort Detrick, ένα ερευνητικό εργαστήριο του αμερικανικού στρατού στο Μέριλαντ, το οποίο έχει συνδεθεί – χωρίς αποδεικτικά στοιχεία – με την εμφάνιση του κορονοϊού από αξιωματούχους της Κίνας και ΜΜΕ της χώρας.
«Ποια μυστικά κρύβονται στο ύποπτο Fort Detrick και τα περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ χρωστούν μια εξήγηση στον κόσμο.
Η θεωρία του Fort Detrick άρχισε να εμφανίζεται στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κέρδισε σημαντικό βήμα στην Κίνα στις αρχές του τρέχοντος έτους, περίπου τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισκεπτόταν τηn Oyx;an για να εξετάσει την προέλευση του ιού.
Όταν αυτή η έρευνα έκλεισε τον Φεβρουάριο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους «να ενεργήσουν με θετικό, επιστημονικό και συνεταιριστικό τρόπο» και να προσκαλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για «μια μελέτη εντοπισμού προέλευσης».