«Η διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην πΓΔΜ» τόνισαν Γερμανοί βουλευτές στην Deutsche Welle (εκπομπή στη γλώσσα της πΓΔΜ) και σημείωσαν πως «αν η χώρα δεν θέλει να χάσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αρκετά μέλη της γερμανικής Βουλής υποστήριξαν ότι στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ έχουν διατυπωθεί τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Η Deutsche Welle προσθέτει ότι οι Γερμανοί βουλευτές επισήμαναν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα βαρύνει την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
«Οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζονται μόνο λόγω της έκθεσης προόδου. Μια εποικοδομητική λύση στο ζήτημα του ονόματος παραμένει προτεραιότητα. Χωρίς επίλυση, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στη δεύτερη θέση είναι η αποχή της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο. Πρέπει να βρεθεί λύση με υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές» δήλωσε ο βουλευτής του CDU/CSU, Τόρστεν Φρέι.
Ο βουλευτής Ντίτμμαρ Νιετάν από το SPD τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
«Με βάση την έκθεση προόδου είναι προφανές πως υπάρχει οπισθοδρόμηση και υπεύθυνη γι’ αυτό θεωρείται η κυβέρνηση. Χρειάζεται να δείξει ότι είναι έτοιμη για μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη ελευθερία στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου ασκούνται πολιτικές πιέσεις. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν υπάρχει καμία χώρα που μπορεί να βοηθήσει τη Μακεδονία» πρόσθεσε ο κ. Νιετάν.
Ο βουλευτής των Πρασίνων Μανουέλ Σαραζίν υποστήριξε πως η πολυετής αναμονή μπροστά στην πόρτα της ΕΕ έχει καταστρέψει τη δημοκρατική κουλτούρα και την κοινωνική συνοχή της ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
«Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο αποκλεισμός είναι επιζήμιος για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Λυπάμαι για το ελληνικό βέτο, αλλά και για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία τα τελευταία χρόνια, με διάφορα ιστορικο – πολιτικά σχέδια δεν συμβάλλει στην άμεση επίλυση της διαφοράς. Συμμερίζομαι την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι η Μακεδονία δεν κάνει προσπάθειες, ανεξάρτητα των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ιδίως στον τομέα του εκδημοκρατισμού και του κράτους δικαίου. Διακρίνω πως με την ακολουθούμενη πορεία, η κυβέρνηση έχει αποστασιοποιηθεί από την ΕΕ» συμπλήρωσε ο βουλευτής των Πρασίνων.