Υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος να απαξιωθούν οι ακροάσεις των επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης, Europolitics.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αλλαγή των χαρτοφυλακίων, που επέφερε η απόρριψη από την Ευρωβουλή της Σλοβένας επιτρόπου Αλένκα Μπράτουσενκ, έγινε ευχαρίστως αποδεκτή από τους Σοσιαλιστές. Και αυτό γιατί οι Σοσιαλιστές τώρα μετρούν ακόμα έναν αντιπρόεδρο στην Επιτροπή, τον Σλοβάκο Μάρο Σέφκοβιτς, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ενεργειακής Ένωσης. «Ένας δικός τους», όπως αναφέρει η Εuropolitics, θα επιβλέπει τον Συντηρητικό Ισπανό επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέντε (Ενέργεια και Κλίμα), ενώ οι Φιλελεύθεροι (ALDE) έχασαν μια θέση αντιπροέδρου.
Ωστόσο, η απομάκρυνση του Σλοβάκου επιτρόπου από τον τομέα των Μεταφορών δεν αποτελεί καλή είδηση για πολλούς, καθώς αρκετοί ανησυχούν ότι ο Μ. Σέφκοβιτς δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο επαφών για να εκπροσωπήσει την Ευρώπη στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Συνεχίζοντας, το άρθρο της Europolitique σχολιάζει ότι η διαδικασία των ακροάσεων τελεί υπό αμφισβήτηση. Το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να επισπεύσουν τη διαδικασία, ώστε οι δυο νέες ακροάσεις της Βιολέτα Μπουλτς (που αναλαμβάνει το Μεταφορών) και του Μάρο Σέφκοβιτς, να πραγματοποιηθούν στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. «Η επιθυμία τους να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή είναι τόσο ισχυρή, ώστε υπάρχει ακόμα και η σκέψη να μην υποβάλουν τους δυο Επιτρόπους στη διαδικασία των γραπτών ερωτήσεων», σχολιάζει το άρθρο. Διαφορετικά, λόγω έλλειψης χρόνου, ενδέχεται να δοθούν οι ίδιες ακριβώς ερωτήσεις που είχαν δοθεί στη Α. Μπράτουσεκ. Επιπλέον, ενδέχεται η ακρόαση του Μ. Σέφκοβιτς να μη διαρκέσει παραπάνω από μια ώρα.

«Πολλή ταλαιπωρία για να μην υπάρξει μια καθυστέρηση μόλις 15 ημερών», σχολιάζει η αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα Επιτροπή στις 13 Νοεμβρίου, τότε εκείνη θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά της στις 17 Νοεμβρίου (αντί της 1ης Νοεμβρίου). «Γιατί τόση βιασύνη;» διερωτάται η αρθρογράφος. Σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν τους Μ. Σιουλτς και Τζ. Πιτέλα (πρόεδροι εκ περιτροπής των Σοσιαλδημοκρατών) να αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, το άρθρο της Europolitique αναφέρει ότι η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν να αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή το συντομότερο δυνατόν, καθώς προτιμούν να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό τους ο σοσιαλιστής Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της απερχόμενης Επιτροπής η οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας.