Το «ορόσημο» των 300.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε η Ινδία σήμερα, με τα κρούσματα του νέου κορονοϊού να πλησιάζουν τα 27 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.454 ασθενείς, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φτάνει τους 303.720 νεκρούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 222.315 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φτάνει τους 26,75 εκατ., πάντα κατά τα επίσημα δεδομένα.
Η Ινδία, που πλήττεται από δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτηρίζεται η χειρότερη εστία το τρέχον διάστημα. Καταγράφει σε απόλυτα μεγέθη τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ.
Πέρασαν εννέα μήνες προτού η Ινδία θρηνήσει τους πρώτους 100.000 νεκρούς και άλλοι επτά προτού ο απολογισμός των θυμάτων φθάσει τους 200.000 νεκρούς.
Αλλά οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε μόλις 26 ημέρες, με 50.000 μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς το κύμα ασθενών προκάλεσε κορεσμό στα νοσοκομεία, που δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν. Το τελευταίο διάστημα, η χώρα που χαρακτηρίζεται πλέον η χειρότερη εστία της πανδημίας σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, τόσο σε αριθμούς θανάτων που καταγράφονται ημερησίως – πολύ συχνά ξεπερνούν κατά πολύ τους 4.000 –, όσο και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 222.315 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 26,75 εκατ., κατά τα επίσημα δεδομένα, που όμως αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πολύ υποτιμημένα.
Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο δεύτερος βαρύτερος ως εδώ, μετά το τραγικό ρεκόρ 4.529 θανάτων που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Ο λόγος που επιστήμονες λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι αναμφίβολα ακόμα πιο υψηλοί είναι πως η πανδημία πλέον εξαπλώνεται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγοστά και απροετοίμαστα και οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα ληξιαρχεία υπολειτουργούν.
Σε σχεδόν όλη τη χώρα, το δεύτερο κύμα σάρωσε τα νοσοκομεία, προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων, ενώ προκάλεσε ακόμα κορεσμό στα αποτεφρωτήρια και στα νεκροταφεία.