Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η συμβολική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης είναι ένα «ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τις προοπτικές της ειρήνης».
«Μια πρόωρη διεθνής αναγνώριση στέλνει στην παλαιστινιακή ηγεσία το ανησυχητικό μήνυμα ότι μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές που και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν και ουσιαστικά υπονομεύει τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικής ειρήνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Οι βρετανοί βουλευτές υιοθέτησαν χθες βράδυ με 274 ψήφους έναντι 12 πρόταση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να «αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο κράτος του Ισραήλ».
Η ψηφοφορία αυτή στη Βρετανία, η οποία έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, διεξήχθη μετά την ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα από τη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας ότι η σκανδιναβική αυτή χώρα θα γίνει η πρώτη στη δυτική Ευρώπη που θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.
Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο ως ένα «σημαντικό βήμα προς την δικαιοσύνη και την ειρήνη».
«Το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση δεν είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής η Χάναν Ασράουι απορρίπτοντας την ισραηλινή ένσταση, σύμφωνα με την οποία «ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος περνά μέσα από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων» με το Ισραήλ.
«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο καμιάς συνδιαλλαγής εκ μέρους μας, μια τέτοια αξίωση δεν είναι μόνο άδικη, είναι ανήθικη», δήλωσε η Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετέβη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας για μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς αλλά και με πολιτικό περιεχόμενο, σχεδόν πενήντα ημέρες μετά το τέλος του πολέμου που διήρκησε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Ο Μπαν Κι-μουν μετέβη στη Σετζάγια, μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο συνοικίες της Γάζας, για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Πολλά κτίρια της συνοικίας η οποία απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την ισραηλινή μεθόριο ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Ο Μπαν, του οποίου η τελευταία επίσκεψη στον παλαιστινιακό θύλακα ήταν το 2012, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για να ακούσει απευθείας τους ανθρώπους της Γάζας».
Ο ΟΗΕ που είναι ήδη μείζων παράγων στο έδαφος αυτό, έχει ακόμη σημαντικότερο ρόλο την ώρα της ανοικοδόμησης.
Ο Μπαν εκφράζει την υποστήριξή του και «συμμερίζεται τη λύπη» των μελών του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της UNRWA, υπηρεσίας αρωγής προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχασε 11 από τους 13.000 συνεργάτες της στη διάρκεια του πολέμου.
Ο Μπαν θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Τζαμπαλίγια, σε ένα από τα τρία σχολεία του ΟΗΕ που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για τους πρόσφυγες στον πόλεμο και τα οποία επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Ο Μπαν είχε καταγγείλει τότε το «σκάνδαλο από ηθικής άποψης και την εγκληματική πράξη καθώς και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο γενικός γραμματέας θα συναντηθεί με υπουργούς της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει συγκροτηθεί ύστερα από επτά χρόνια κυριαρχίας της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.