Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, τραυματίστηκε σοβαρά όταν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για να μην πέσει στα χέρια αντίπαλων τζιχαντιστών, οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
Έπειτα από μάχες με μέλη της αντίπαλης οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (Iswap), ο Σεκάου και πολλοί άνδρες του βρέθηκαν περικυκλωμένοι, την Τετάρτη, στο προπύργιό τους, το δάσος της Σαμπίσα. «Για να μην αιχμαλωτιστεί, ο Σεκάου αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος και η σφαίρα βγήκε από τον ώμο του. Τραυματίστηκε σοβαρά», είπε η μία από τις πηγές αυτές.
Ορισμένοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατάφεραν να διαφύγουν και τον πήραν μαζί τους.
Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Σεκάου τραυματίστηκε σοβαρά, λέγοντας όμως ότι αυτό έγινε όταν πυροδότησε εκρηκτικά μέσα στο σπίτι όπου είχε καταφύγει, μαζί με τους άνδρες του.
«Αυτή τη στιγμή το ερευνούμε», είπε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, Μοχάμεντ Γιερίμα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πολλά νιγηριανά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου είναι νεκρός, όμως προς το παρόν είναι αδύνατον να επαληθευτεί αυτή η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές. Στο παρελθόν ο νιγηριανός στρατός είχε ανακοινώσει πολλές φορές τον «θάνατο» του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.
Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η βορειοανατολική Νιγηρία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης των τζιχαντιστών. Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το 2009 όταν η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις της, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 2 εκατομμύρια. Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, στη φυλακή το 2010. Το 2013-14 η οργάνωση επεκτάθηκε ανησυχητικά, θέτοντας υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της Πολιτείας Μπόρνο.
Το 2014 η Μπόκο Χαράμ απήγαγαν περίπου 300 έφηβες μαθήτριες από ένα οικοτροφείο του Τσίμποκ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, οι βιαιοπραγίες επεκτάθηκαν στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν. Τον επόμενο χρόνο, χάρη σε μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση των χωρών της περιοχής, η οργάνωση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και το 2016 διασπάστηκε: το «ιστορικό» τμήμα, υπό τον Σεκάου, ελέγχει την περιοχή γύρω από το δάσος Σαμπίσα και το αποσχισθέν Iswap, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, δρα γύρω από τη λίμνη Τσαντ, ανάμεσα στο Τσαντ και τον Νίγηρα καθώς και στο δάσος του Αλαγκάρνο. Και οι δύο οργανώσεις πολεμούν εναντίον του στρατού της Νιγηρίας ενώ σποραδικά συγκρούονται και μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια το Iswap έχει ισχυροποιηθεί, κέρδισε έδαφος και εξαπολύει πιο προηγμένες επιθέσεις. Αντιθέτως, η ομάδα του Σεκάου φαίνεται να χάνει έδαφος. Πρόσφατα ο νιγηριανός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον της και πολλοί μαχητές της λιποτάκτησαν.
Ωστόσο, η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις: τον περασμένο Νοέμβριο οι τζιχαντιστές σφαγίασαν 76 χωρικούς στα προάστια του Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο.
Η εκδίωξη της Μπόκο Χαράμ από το δάσος της Σαμπίσα θα συνιστούσε μεγάλη επιτυχία για το Iswap, τα εδάφη του οποίου βρίσκονται δυτικότερα και βορειότερα από αυτήν την περιοχή. «Αν το Iswap ελέγξει τη Σαμπίσα, το Αλαγκάρνο και τη λίμνη (σ.σ. του Τσαντ), θα μπορεί να δρα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο Μαϊντουγκούρι», εξήγησε ο Βενσάν Φουσέρ, ερευνητής στο Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και ειδικός για θέματα που αφορούν αυτήν την περιοχή. «Σαφώς, δεν θα ήταν καλή είδηση για τον στρατό της Νιγηρίας και των γειτονικών χωρών», πρόσθεσε.