Στην «ύπαρξη σημείων επαφής με τα συνδικάτα της χώρας» αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά την ολοκλήρωση μιας συνάντησης που είχε με αντιπροσωπείες των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για περίπου μια ώρα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.
«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις απόψεις, αλλά το σημαντικό είναι να πάμε μπροστά. Μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, αλλά η χώρα πρέπει να τραβήξει μπροστά, δεν θα επιτρέψουμε να μας μπλοκάρει κανένα βέτο ή αρνητική προσέγγιση», επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Από πλευράς συνδικάτων, οι δυο μικρότερες οργανώσεις Cisl και Uil έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση για εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου, ενώ με το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, οι διαφορές παραμένουν βαθύτερες.
Η σημαντικότερη αιτία της αντιπαράθεσης είναι η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να συνδέσει με μια διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης την έγκριση από τη Γερουσία των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, που συμπεριλαμβάνουν την κατάργηση της πρόνοιας περί επαναπρόσληψης εργαζόμένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία.
Η επικεφαλής του Cgil Σουζάνα Καμούσο υπενθύμισε ότι το συνδικάτο της έχει προκηρύξει πανιταλική κινητοποίηση την 25η Οκτωβρίου εναντίον της εισήγησης αυτής, την οποία ο Ρέντσι θεωρεί «βασικής σημασίας».
«Δεν φοβάμαι ενέδρες από την εσωκομματική αντιπολίτευση», επισήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφερόμενος την ψήφο εμπιστοσύνης στην γερουσία, η οποία αναμένεται να ορισθεί για αύριο.
Η κυβέρνηση όρισε νέα συνάντηση με τα συνδικάτα την 27η του μηνός. Μέσα στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν, σημειώνουν σχολιαστές, θα φανεί αν η απεργία θα έχει μαζική υποστήριξης αλλά και πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αναιρούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.