Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της επιβολής νέων εμπορικών φραγμών κατά της Ουκρανίας.
«Η εφαρμογή ενός διατάγματος» που υιοθέτησε πρόσφατα από τη ρωσική κυβέρνηση και «προτείνει νέους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» ήδη «αντιβαίνει» τη συμφωνία βάσει της οποίας η ΕΕ αποδέχθηκε να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με το Κίεβο, υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν διατύπωσε αυτή την προειδοποίηση στην απάντησή του σε μια επιστολή που του είχε αποστείλει ο Πούτιν την 17η Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητούσε να αναθεωρηθεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, που είχε αποτελέσει εξάλλου μια από τις αιτίες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και κατά συνέπεια της κρίσης στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας.
Για να αμβλύνει τις εντάσεις οι Βρυξέλλες είχαν αποδεχθεί την 12η Σεπτεμβρίου να αναβληθεί ως την 1η Ιανουαρίου του 2016 η εφαρμογή της εμπορικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης.
Σε αντάλλαγμα για αυτή την παραχώρηση που έγινε για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν την αγορά της ευρωπαϊκά προϊόντα η Μόσχα υποσχέθηκε να διατηρήσει το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς το οποίο επεφύλασσε στην Ουκρανία πριν από την κρίση.
Η ρωσική κυβέρνηση όμως διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει μέτρα αντιποίνων εάν κρίνει πως το Κίεβο δεν τηρεί τη συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είχε διαμηνύσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα διάταγμα το οποίο ενεκρίθη την 19η Σεπτεμβρίου και προβλέπει την εφαρμογή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία από την Ουκρανία.
Το διάταγμα αυτό γεννά «έντονες ανησυχίες» στην ΕΕ, τόνισε ο Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας τους όρους της συμφωνίας της 12ης Σεπτεμβρίου. «Τονίζω ότι η πρόταση να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου συνδέεται με τη συνέχιση του προτιμησιακού [εμπορικού] καθεστώτος» και «όλες οι πλευρές οφείλουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία με καλή πίστη», έγραψε.
Ο Μπαρόζο εξάλλου ανέφερε, απευθυνόμενος στον Πούτιν, ότι η συμφωνία σύνδεσης μπορεί να τροποποιηθεί μόνον ανάμεσα στα δύο μέρη τα οποία την έχουν συνάψει, την ΕΕ και την Ουκρανία, αφού παραμένει «διμερής» και οι όροι της δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς.
«Η Συμφωνία Σύνδεσης παραμένει μια διμερής συμφωνία και… σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι όποιες τροποποιήσεις σε αυτή μπορούν να γίνουν μόνον κατόπιν αιτήματος της μιας πλευράς και με τη συμφωνία της άλλης», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην απάντησή του στην επιστολή του Πούτιν προς τ0ν ίδιο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία πρόκειται να γίνει η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ εντός του έτους, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να μεταβάλει το περιεχόμενο της συμφωνίας σύνδεσης.