Υπάρχουν πολλά άλυτα μυστήρια στον κόσμο που επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω ότι η φύση μπορεί να «γεννήσει» τις πιο περίεργες και ταυτόχρονα πιο όμορφες εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κανείς. Μία από αυτές είναι και το τοπίο που συναντάται κοντά στην πόλη Gryfino, στην Πολωνία.
Ένα απέραντο δάσος με πεύκα που έχουν, ωστόσο, μία ιδιαιτερότητα. Οι κορμοί τους δεν είναι ευθείς αλλά ακριβώς πάνω από το έδαφος σχηματίζουν μία καμπύλη. Μια εικόνα που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, προκαλώντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον και απορία.
Ο λόγος για το Crooked Forest (Κυρτό Δάσος), ένα δάσος 400 πεύκων με περίεργο σχήμα, τα οποία φυτεύτηκαν περίπου στο 1930, όταν η τοποθεσία του ανήκε ακόμη στη γερμανική επαρχία της Πομερανίας. Από τη βάση τους, τα πεύκα μεγαλώνουν με μια αιχμηρή κάμψη 90 μοιρών προς τα βόρεια, αλλά στη συνέχεια κάμπτονται προς τα πίσω για να αναπτυχθούν κατευθείαν στον ουρανό. Παρά τις αφύσικες καμπύλες που κάμπτουν 90- 275 εκατοστά πλάγια στις βάσεις τους, αυτά τα δέντρα είναι γενικά υγιή και φτάνουν σε ύψος μέχρι το ενάμιση μέτρο περίπου.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το μυστηριώδες αυτό τοπίο, αν και υπάρχουν λίγα έως καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν καμία από αυτές. Όπως αναφέρει, λοιπόν, το discovery.com, μερικοί υποθέτουν ότι μια μοναδική βαρυτική έλξη σε αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή προκάλεσε τα δέντρα να μεγαλώνουν καμπύλα προς τα βόρεια, αλλά αυτή η θεωρία δεν ανταποκρίνεται στο βασικό επιστημονικό έλεγχο δεδομένου ότι η βαρύτητα τραβά τα πράγματα προς τα κάτω και όχι σε μια καμπύλη.
Άλλοι υποθέτουν ότι οι έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή βάραιναν τα δέντρα καθώς μεγάλωναν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν στραβά στη βάση τους, κάτι που, επίσης, δεν εξηγείται καθώς άλλες ομάδες πεύκων ή δέντρων στην ίδια περιοχή δεν σημειώνουν την ίδια ιδιαιτερότητα.
Η πιο διαδεδομένη και πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ντόπιοι αγρότες που φύτεψαν τα δέντρα το 1930, με τον δικό τους τρόπο τα «κατεύθυναν» ώστε να αποκτήσουν αυτήν την καμπύλη. Κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κανένας καθώς η πόλη Gryfino εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των πρώτων σταδίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη δεκαετία του 1970, και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους αγρότες που θα είχαν να δώσουν κάποια απάντηση για το μυστήριο του «Κυρτού Δάσους» να μην βρίσκονται πιθανότατα εν ζωή.