Εγκλωβισμένοι στην Ινδία θα μείνουν οι Αυστραλοί που βρίσκονται στη χώρα, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, σύμφωνα με απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης η οποία τους απαγορεύει να επιστρέψουν.
Δικαστήριο στην Αυστραλία δέχθηκε σήμερα να εξετάσει την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εκτάκτως την προσφυγή 73χρονου Αυστραλού που ζει στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας και επιθυμεί να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απαγόρευσε αυτή την εβδομάδα τις αφίξεις από την Ινδία, όπου αυτή την περίοδο καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά.
Όσοι επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Αυστραλία από την Ινδία κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης.
Η απόφαση αυτή της Καμπέρας έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις στην Αυστραλία, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Μόρισον, οι οποίοι καταγγέλλουν μια ρατσιστική απόφαση και την εγκατάλειψη των Αυστραλών στο εξωτερικό σε μια δύσκολη κατάσταση.
Η συντηρητική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της εξηγώντας ότι πρέπει να προστατεύσει τις αυστραλιανές εγκαταστάσεις καραντίνας που θα κινδυνεύσουν να κατακλυστούν από κρούσματα covid-19 από ανθρώπους που επιστρέφουν από την Ινδία.
Είναι ένας κύριος που επιθυμεί να επιστρέψει στην Αυστραλία όμως αυτή τη στιγμή εμποδίζουμε την επιστροφή του», κατήγγειλε ο Κρίστοφερ Γουόρντ δικηγόρος του 73χρονου.
Ο Γουόρντ διευκρίνισε ότι η προσφυγή αφορά τη νομιμότητα της απαγόρευσης, εξηγώντας ότι είναι παράλογη και δυσανάλογη.
Περίπου 9.000 Αυστραλοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ινδία, ανάμεσά τους πολλοί παίκτες του κρίκετ.
Ο Μόρισον πήρε πίσω χθες Τρίτη την απειλή του ότι θα επιβληθούν ποινές φυλάκισης σε όσους Αυστραλούς αποπειραθούν να εισέλθουν στη χώρα από την Ινδία.
«Πιστεύω ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδενικές» σχολίασε χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
«Αν η κυβέρνησή μας ανησυχούσε για την ασφάλεια των Αυστραλών θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Είναι ντροπή! Κύριε πρωθυπουργέ, βάφετε με αίμα τα χέρια σας» έγραψε στο Twitter ο Αυστραλός πρώην παίκτης του κρίκετ Μάικλ Σλέιτερ ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στις Μαλδίβες.
Ο Μόρισον απέρριψε τις κατηγορίες. «Στη διάρκεια της πανδημίας της covid-19 πρέπει να λαμβάνουμε πολλές δύσκολες αποφάσεις και οι άνθρωποι με επικρίνουν, εμένα και την κυβέρνησή μου, για αυτές» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Nine. «Θα προστατεύσω τα σύνορά μας αυτή την περίοδο» τόνισε.
Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 για όσους δεν είναι πολίτες της χώρας. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα. Σε αυτά διαμένουν περίπου 5.800 ταξιδιώτες κάθε εβδομάδα. Οι αρχές των πολιτειών ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει ειδικά κέντρα καραντίνας, κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση του αριθμού όσων εισέρχονται στην Αυστραλία.
Εξάλλου το υπάρχον σύστημα καραντίνας δοκιμάζεται καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά μολύνσεων υπαλλήλων αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν μερικά lockdown για να αποφύγουν την εξάπλωση της covid-19 στην κοινότητα.
Ο Μόρισον είναι αντιμέτωπος με εκλογές τους επόμενους 12 μήνες και βασιζόταν στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού για να νικήσει. Όμως η αναστολή των πτήσεων από την Ινδία και η βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού ενδέχεται να περιορίσουν τις πιθανότητες εκλογής του.
Η Αυστραλία έχει χορηγήσει 2,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, όταν ο συνολικός πληθυσμό της είναι 25 εκατομμύρια.