Πολιτική θύελλα προκαλεί στο Ελ Σαλβαδόρ η απόφαση του Κογκρέσου να παύσει δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούνταν εχθρικοί έναντι του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, απόφαση που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε θεσμικό πραξικόπημα και προκαλεί ήδη ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο.
Το κόμμα Νέες Ιδέες του προέδρου, που εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στην εθνική αντιπροσωπεία στις ενδιάμεσες εκλογές του Φεβρουαρίου, προχώρησε στην καθαίρεση, λίγη ώρα μετά την συγκρότησή του Κογκρέσου σε σώμα χθες Σάββατο, του συνόλου των μελών της Συνταγματικής Επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κατηγόρησε πως είχαν λάβει «αυθαίρετες» αποφάσεις και ότι παρεμπόδισε την εφαρμογή της πολιτικής του αρχηγού του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ακόμη, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα του Ελ Σαλβαδόρ, του Ραούλ Μελάρα, που θεωρείτο προσκείμενος σε ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Και ο λαός του Σαλβαδόρ, μέσω των αντιπροσώπων του, είπε: αποπέμπεστε!» πανηγύρισε μέσω Twitter, γράφοντας την τελευταία λέξη με όλα τα γράμματα κεφαλαία, ο κ. Μπουκέλε, στην εξουσία από το 2019 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.
Ο πρόεδρος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την παραδοσιακή πολιτική τάξη, που απαξιώθηκε εξαιτίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς.
Δημοφιλής διότι εκφράζει τη βούλησή του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και την ανασφάλεια, ο 39χρονος πρόεδρος έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπος τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και με την γενική εισαγγελία.
Οι δικαστές που παύθηκαν, οι αντικαταστάτες των οποίων θα οριστούν προσεχώς από την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση του κοινοβουλίου είναι «αντισυνταγματική».
Η αντιπολίτευση, τόσο το δεξιό κόμμα ARENA όσο και Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN, αριστερά, πρώην κίνημα ανταρτών) κατήγγειλε σύσσωμη απόπειρα θεσμικού πραξικοπήματος.
«Αυτό που έγινε απόψε στο κοινοβούλιο από την πλειοψηφία που εξέλεξε ο λαός με την ψήφο του είναι πραξικόπημα», είπε ο Ρενέ Πορτίγιο, κοινοβουλευτικός του ARENA.
«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν θα γίνει συνεργός σε αυτό το πραξικόπημα», υπερθεμάτισε η Αναβέλ Μπεγιόσο, συνάδελφός του που ανήκει στο FMLN.
ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Αυτή είναι μια κατάσταση που ενέχει μεγάλο κίνδυνο», καθώς το κόμμα του προέδρου «παίζει με τη φωτιά» και «η κρίση μπορεί να πάρει τέτοιες διαστάσεις που δεν θα μπορούμε να βγούμε από αυτήν», τόνισε ο Μιγκέλ Μοντενέγκρο, συντονιστής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο Μπουκέλε έρχεται σε ρήξη με το κράτος του δικαίου και επιδιώκει να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του», τόνισε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights Watch.
Η Τζούλι Τσανγκ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε από την πλευρά της μια προειδοποίηση: «η ύπαρξη ισχυρής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Σαλβαδόρ θα εξαρτηθεί από τη βούληση της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ να υποστηρίξει τον διαχωρισμό των εξουσιών και να τηρεί τους δημοκρατικούς κανόνες».