Νόμο, στόχος του οποίου είναι να περιορισθεί η συμμετοχή ξένων μετόχων στα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να προστατευθεί η χώρα από τις «ξένες επεμβάσεις», ψήφισε σήμερα η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου
Ο νόμος, ο οποίος συντάχθηκε κυρίως από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμουνιστών και των υπερεθνικιστών της Δούμας, εγκρίθηκε σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση από 430 βουλευτές.
Ο νόμος θεσπίζει τον περιορισμό στο 20% του μεριδίου που μπορούν να κατέχουν ξένοι στο κεφάλαιο εθνικών μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων.Ο ίδιος περιορισμός ισχύει και για τους ρώσους επιχειρηματίες που έχουν διπλή υπηκοότητα. Η ισχύουσα νομοθεσία στη Ρωσία περιόριζε ήδη στο 50% τη συμμετοχή ξένων στους ραδιοσταθμούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με έναν από τους εισηγητές του νόμου, τον υπερεθνικιστή βουλευτή Βαντίμ Ντενγκίν, το κείμενο αυτό έχει κυρίως στόχο “να βάλει τέλος στις ξένες επεμβάσεις στον εθνικό χώρο της ενημέρωσης”.
Ο νόμος, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016. Τα μέσα στα οποία αφορά —σχεδόν τα μισά από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας σύμφωνα με την εφημερίδα Νόβιε Ιζβέστια—, θα έχουν τότε προθεσμία ένα χρόνο για να συμμορφωθούν ή να κλείσουν.
Ο νόμος αφορά εφημερίδες όπως η Βενταμόστι και οι Τάιμς της Μόσχας, αλλά και τη ρωσική εκδοχή του μηνιαίου περιοδικού Φορμπς. Ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας ελέγχεται επίσης εν μέρει από μια αμερικανική επιχείρηση.
Σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο, ο νόμος αυτός μπορεί να έχει και οικονομική διάσταση, καθώς έτσι θα μειωθεί η αξία των μετοχών των εν λόγω μέσων ενημέρωσης σε περίπτωση πώλησης.
Μετά την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012 για μια τρίτη θητεία, η Ρωσία έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τον έλεγχο του κράτους επί των μέσων ενημέρωσης και του Ίντερνετ.