Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρεί αρνητικό το γεγονός ότι η Σλοβενία συμπεριελήφθη στη λίστα των κρατών που συγκροτούν το συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίρο Τσέραρ αντέδρασε δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν ενημερώθηκε επίσημα γι’ αυτό. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για οποιαδήποτε μελλοντική δράση σε αυτό το συνασπισμό θα πρέπει να αποφασίζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσέραρ, σε δηλώσεις του σε σλοβενικό ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η Σλοβενία σε κάθε περίπτωση είναι κατά της τρομοκρατίας, αλλά η σλοβενική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για την ένταξη της χώρας στον κατάλογο των χωρών που συντάσσονται με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Λιουμπλιάνα θα εκφράσει γι αυτό διαμαρτυρία, είπε, τονίζοντας ότι δεν είναι αρνητικό να είναι η χώρα στη λίστα. «Πρέπει να εκφράσουμε κάποιου είδους διαμαρτυρία, δεν είναι πρέπον να συναινούμε η χώρα μας να τοποθετείται οπουδήποτε, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να δίνουμε τη συγκατάθεσή μας» είπε.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αφού εξετάσει διεξοδικά το θέμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Σλοβενία σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η ένταξη στον κατάλογο δεν σημαίνει άμεση στρατιωτική εμπλοκή, καθώς στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οργάνωσης περιλαμβάνονται η στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων στο Ιράκ, η διακοπή ροής ξένων μαχητών, μέτρα που στοχεύουν στη διακοπή χρηματοδότησής της, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και απονομιμοποίηση της ιδεολογίας της ISIS.
Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο κριτικής στη Σλοβενία και ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι «θυμίζει την αμφιλεγόμενη Διακήρυξη του Βίλνιους του 2003 με την οποία δέκα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ».