Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αλβανοί προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή των 140 εδρών στις δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στα 30 χρόνια -από την πτώση του καθεστώτος Χότζα- μεταπολίτευσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 19:00. Τις εκλογές παρακολουθούν περίπου 100 ομάδες παρατηρητών προερχόμενες από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Συμμετέχουν 46 κόμματα και τρεις προεκλογικοί συνασπισμοί με τον μεγαλύτερο, τη «Συμμαχία για αλλαγή», να αποτελείται από 14 κόμματα, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικό Κόμματος του Λουλεζίμ Μπάσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης της Μονίκα Κρυεμάδι.
Το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέρχεται μόνο του, με τον αρχηγό του και πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα και δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει συνεργασίες και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), συμμετέχουν με υποψήφιους βουλευτές ενταγμένους στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στα Τίρανα, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Νίκος Κουρής του ΜΕΓΑ, στην Αυλώνα, στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Βαγγέλης Τάβος ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ένταξης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.
Η προεκλογική εκστρατεία εξελίχτηκε με ιδιαίτερη ένταση. Καταγγελίες για αγοροπωλησία της ψήφου εκτοξεύτηκαν απ’ όλες τις πλευρές και ίσως το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο αποδειχθεί καθοριστικό στην έκβαση της ψηφοφορίας, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης αποχής, κάτι που αναμένεται.
Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αξιοποίησε κρατικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα 910.000 ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διερεύνηση της πολιτικής τους τάσης και τη χειραγώγησή τους υπέρ του Σ. Κόμματος.
Η προεκλογική ένταση οδήγησε στην παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της αγοραπωλησίας ψήφων, η πολιτική οξύτητα αλλά και η παρουσία στα ψηφοδέλτια υποψηφίων ελεγχόμενων ποινικά για εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα.
Οι δυτικές παρεμβάσεις ενόχλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατηγόρησε την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι παρέχοντας προεκλογική στήριξη στον Ράμα «παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αλβανία παρενέβησαν ευθέως με δηλώσεις τους και οι θρησκευτικοί ηγέτες των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία, ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιστών, και αποχή από το «εμπόριο της ψήφου».
Ο πολιτικός λόγος στην προεκλογική εκστρατεία εκτροχιάστηκε ουκ ολίγες φορές σε σκληρές αλληλοκατηγορίες, μέχρι και σε προσωπικό επίπεδο. Η αντιπολίτευση στήριξε την πολιτική της επιχειρηματολογία στην ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για διαφθορά και για οικονομική και πολιτική στασιμότητα, που εμπόδισαν την πορεία της χώρας στις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος επωμίστηκε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, ζήτησε μια τρίτη θητεία, στηριζόμενος κυρίως στις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες, ενώ εκτόξευσε και σκληρές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης. Με ιδιαίτερη έμφαση αξιοποίησε προεκλογικά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με κινέζικα εμβόλια που εξασφάλισε μέσω Τουρκίας, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ενεπλάκη στις εκλογές, κάνοντας προεκλογικό δώρο στον “αδελφό Ράμα” ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι, το οποίο χρηματοδότησε η τουρκική πλευρά και ετοιμάστηκε σε τρεις μήνες.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι η αιφνίδια απόφασή του λίγο πριν από την ημέρα της κάλπης, σύμφωνα με την οποία όσοι πολίτες εισέρχονται στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα υποβάλλονται σε δεκατετραήμερη υποχρεωτική καραντίνα, αποσκοπεί στο να νοθεύσει το αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι θα επηρεάσει αρνητικά την έλευση βορειοηπειρωτών ψηφοφόρων από την Ελλάδα.
Ως προς τον νικητή κάθε πρόγνωση θεωρείται επισφαλής, με τον Έντι Ράμα να εμφανίζεται ως έχων ένα ελαφρύ προβάδισμα.