Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αποτελεί «τον άξονα της σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή και δεσμεύθηκε ότι η Τεχεράνη θα βοηθήσει τους λαούς της περιοχής που ανθίστανται απέναντι στην τρομοκρατία.

«Το Ιράν αποτελεί άξονα σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία κυριαρχείται σήμερα από την αναταραχή, την ανασφάλεια, τις σφαγές και τον τρόμο», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την έναρξη του ιρανο-ιρακινού πολέμου.

«Οι λαοί της περιοχής ανθίστανται και θα αντισταθούν απέναντι στους τρομοκράτες. Οι ένοπλες δυνάμεις και η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα τούς βοηθήσουν παντού. Είμαστε ευτυχείς που οι λαοί της περιοχής ανθίστανται απέναντι στις συνωμοσίες των μεγάλων δυνάμεων», είπε και αναφέρθηκε στις «νίκες» στο Ιράκ, τη Συρία, τη Γάζα, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν.

Ο Χασάν Ροχανί εκφώνησε την ομιλία του πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει τον λόγο την Πέμπτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ συζήτησαν χθες στη Νέα Υόρκη σχετικά με την απειλή που συνιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους. Την Παρασκευή, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ιράν υποστήριξε την συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς και τους Κούρδους του Ιράκ, στον πόλεμο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, αλλά επισήμως αρνείται να συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό. Η Τεχεράνη κατηγορεί τους Δυτικούς και χώρες της περιοχής ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, του σημαντικού σύμμαχου του Ιράν στην περιοχή κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η συνάντησή του χθες με τον σαουδάραβα ομόλογό του θα ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Σαουδική Αραβία , μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Τόσο ο σαουδάραβας ομόλογός μου, όσο και εγώ, πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των χωρών μας», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζαρίφ έπειτα από τη συνάντησή του με τον σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ.