Παρά το γεγονός ότι η Συρία παρέδωσε τις πρώτες ύλες που διέθετε για την παραγωγή χημικών όπλων, υπό από την πίεση των διεθνών δυνάμεων, το Ισραήλ πιστεύει ότι το καθεστώς της χώρας έχει διατηρήσει κάποιες κρυψώνες με τέτοιων όπλα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.
Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο ισραηλινός αξιωματούχος αυτός ανέφερε ότι το συριακό καθεστώς έχει κρατήσει κάποιες πυραυλικές κεφαλές, βόμβες με χημική γόμωση που μπορούν να ριφθούν από εναέρια μέσα και οπλοβομβίδες με γόμωση χημικών ουσιών όπως το αέριο σαρίν.
«Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ακόμη στα χέρια (των αρχών) της Συρίας σημαντική εναπομείνασα δυνατότητα… που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιστάσεις και αυτό θα μπορούσε να είναι δυνητικά πολύ σοβαρή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ίδιος ισραηλινός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αν και επισήμανε ότι το Ισραήλ είχε «υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης» στις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμητικά δεδομένα για τα χημικά όπλα που οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι φυλάσσονται ακόμη από τη Συρία, επικαλούμενος τον απόρρητο χαρακτήρα των πληροφοριών αυτών, καθώς και την πιθανότητα κάποια από τα χημικά όπλα να είχαν καταστραφεί ή χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και να εξεταστούν πολύ προσεκτικά» από διεθνείς επιθεωρητές, είπε ο αξιωματούχος.
Το Ισραήλ τηρεί εδώ και δεκαετίες εχθρική στάση έναντι της Συρίας και τον Απρίλιο του 2013 οι μυστικές του υπηρεσίες ήταν οι πρώτες που κατηγόρησαν το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων σε περιοχές που κατείχαν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στον εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Οι δυτικές δυνάμεις αμέσως μετά κατηγόρησαν επίσης τη Δαμασκό για χρήση χημικών όπλων και η Ουάσιγκτον απείλησε ευθέως το καθεστώς του σύρου προέδρου με αεροπορικές επιδρομές.
Ο Άσαντ μετά τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις συμφώνησε να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο, του οποίου η Δαμασκός προηγουμένως δεν παραδεχόταν την ύπαρξη. Ωστόσο, ο ίδιος διέψευσε ότι οι δυνάμεις του είχαν χρησιμοποιήσει χημικά κατηγορώντας για τις επιθέσεις αυτές τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Διπλωμάτες δήλωσαν στο Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα ότι η Συρία απεκάλυψε μια προηγουμένως αδήλωτη εγκατάσταση όπου γίνονταν έρευνες και αναπτύσσονταν χημικά καθώς και ένα εργαστήριο παραγωγής ρικίνης, μιας τοξικής ουσίας.
Οι αποκαλύψεις αυτές φαίνεται πως υποστηρίζουν τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι το καθεστώς Άσαντ δεν ενήργησε με πλήρη διαφάνεια στο ζήτημα του χημικού του οπλοστασίου.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι 1.300 τόνοι του αερίου μουστάρδας και των ουσιών για την παραγωγή των τοξικών αερίων σαρίν και VX που παραδόθηκαν από τη Συρία αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις ισραηλινές εκτιμήσεις για το συνολικό απόθεμα των χημικών ουσιών που διαθέτει η Συρία.
Η διάρκεια ζωής του κάθε ενός από τα χημικά όπλα που κατασκευάστηκαν ήταν περιορισμένη λόγω της κατάστασης των χημικών ουσιών, πρόσθεσε ο ίδιος ισραηλινός αξιωματούχος.
Οι εκτιμήσεις αυτές προστίθενται στη συνολική ισραηλινή ανακούφιση για τον αφοπλισμό του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ακόμη και αν ο πρόεδρος Άσαντ δεν συμμορφώθηκε πλήρως.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η αποτρεπτική μας δυνατότητα» —προφανώς αναφερόταν στο πιθανολογούμενο ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο— θα συμβάλλει η Δαμασκός να συμμορφωθεί.
Εάν ο Άσαντ χρησιμοποιούσε χημικά όπλα εναντίον ισραηλινών στόχων, ακόμη και σε μικρή κλίμακα, αυτό δεν θα άλλαζε το παιχνίδι αλλά θα «το τερμάτιζε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε επίσης την ανησυχία του Ισραήλ για την προώθηση των ισλαμιστών ανταρτών κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με τη Συρία στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα περιοχές στη Συρία για να αποτρέψει παραδόσεις συμβατικών όπλων από τον Άσαντ στην οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που είναι φίλα προσκείμενη στο συριακό καθεστώς.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως τις επιδρομές, αλλά όπως λένε είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτού του είδους τη στρατιωτική δράση για να αποτρέψουν την παράδοση χημικών όπλων στους λιβανέζους αντάρτες.