Δεν είναι σπάνιο ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία ανάγκη να αρπάξει κάτι που δεν του ανήκει, καθώς θα μπορούσε με τα λεφτά του να αγοράσει τόνους από δαύτα, να κάνει ακριβώς αυτό.
Είναι η συγκίνηση της παρανομίας και ο φόβος μη σε πιάσουν που κρατούν ζωντανή την κλεπτομανία, εκεί ακριβώς που δεν το περιμένεις δηλαδή!
Κι έτσι διασημότητες που δεν στερούνται παραδάκι και ιδιαιτέρως ευκατάστατοι άνθρωποι επιδίδονται στο «σπορ» χωρίς φραγμούς και ηθικές αναστολές, καθώς πλούσιος είμαι ό,τι θέλω κάνω.
Μέχρι και βασιλιάδες τίμησαν με το μακρύ τους χέρι την κλεπτομανία, φέρνοντας γέλιο και αναστάτωση φυσικά στους γαλαζοαίματους κύκλους.
Πάμε λοιπόν ένα ταξίδι στον λαμπερό αυτή τη φορά κόσμο της παρανομίας, καταδικάζοντας τις αιτίες απ’ όπου κι αν προέρχονται!
Ο πρόεδρος της Τσεχίας κλέβει στιλό μπροστά στις κάμερες
Εδώ η κλεπτομανία ξεπέρασε κάθε εσκαμμένο! Ο Vaclav Klaus, πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας το 2011, δεν άρπαξε απλώς ένα στιλό, αλλά το επίσημο τελετουργικό στιλό της Χιλής, διακοσμημένο με ημιπολύτιμους λίθους, και μάλιστα με τις κάμερες ανοιχτές! Όχι μόνο δεν τον πείραξαν οι δημοσιογράφοι αλλά και όλος ο κόσμος που παρακολουθούσε τη συνέντευξη Τύπου (και το μάτι της τηλεόρασης φυσικά), αλλά δεν έδωσε καν σημασία στο γεγονός ότι το ιδιαίτερο στιλό θα έλειπε έκτοτε από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στη Χιλή, το είδος του πράγματος δηλαδή που καταλαβαίνεις την επόμενη φορά που θα το χρειαστείς ότι δεν είναι στη θέση του. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 5.000 Τσέχοι του ξαπέστειλαν τα στιλό τους, καθώς ο πρόεδρος δήλωσε ότι το κάνει αυτό όλη την ώρα, οπότε δεν υπάρχει προφανώς πρόβλημα. Αργότερα είπε πάντως ότι είναι εθιμοτυπικό για έναν ηγέτη να κρατά το τελετουργικό στιλό της χώρας που τον υποδέχεται, αν και οι ετέροι του δεν φαίνεται να κάνουν το ίδιο. Και είναι μάλιστα η ιδιαίτερη επιμέλεια που δείχνει στο σούφρωμα του στιλού, δίπλα μάλιστα στον χιλιανό ομόλογό του, που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το προμελετημένο του πράγματος. Απολαύστε…
Ο βασιλιάς της Αιγύπτου κλέβει ένα ρολόι (από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ!)
Ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου είχε έναν εκρηκτικό συνδυασμό χαρακτηριστικών: ήταν ασύλληπτα πλούσιος φυσικά και άλλο τόσο φιλάργυρος! Και βέβαια είχε την ανυπομονησία μικρού παιδιού στα πράγματα που ήθελε: αν έβλεπε κάτι που του γυάλιζε, άπλωνε το χέρι και το άρπαζε, ασχέτως σε ποιον ανήκε το αντικείμενο. Ρωτήστε τον Τσόρτσιλ γι’ αυτό που ξέρει καλύτερα, όταν είδε τον Φαρούκ να του κλέβει το ρολόι μπροστά στα μάτια του! Αλλά και στον σάχη της Περσίας θα μπορούσατε να απευθυνθείτε, το φέρετρο του οποίου έκλεψε επίσης ο αιγύπτιος ηγεμόνας! Γιατί όταν είσαι πανίσχυρος μονάρχης με δύναμη ζηλευτή και δίψα για πράγματα που δεν σου ανήκουν, δεν φοβάσαι στα σίγουρα κανένα φαντασματάκι…
Ο σεφ-διασημότητα που έκλεψε κρεμμύδια την ώρα που αγόραζε σαμπάνια
Μπορεί οι γνωστοί σεφ να μην απολαμβάνουν βασιλικά πλούτη, με τα εστιατόριά τους ωστόσο να χρεώνουν μηνιάτικα ολόκληρα για ένα πιάτο φαΐ, είναι σίγουρο ότι δεν παλεύουν να ξοφλήσουν το νοίκι. Ο περίφημος βρετανός σεφ λοιπόν Antony Worral Thompson συνελήφθη το 2012 για κλοπή τυριού, λάχανου και κρεμμυδιών (μεταξύ άλλων ζαρζαβατικών!), την ώρα που αγόραζε φιάλες πανάκριβης σαμπάνιας αξίας εκατοντάδων ευρώ. Λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, ο σεφ ξέσπασε σε λυγμούς και παραδέχτηκε ανοιχτά την κλεπτομανία του…
Η κόρη του κροίσου που έκλεψε μέικ-απ παρά τα 300 ευρώ που είχε στην τσάντα της
Η Caroline Giuliani συνελήφθη το 2010 με κλεμμένο μέικ-απ αξίας αρκετών δεκάδων ευρώ από πολυτελέστατο κατάστημα γυναικείας περιποίησης. Η αστυνομία βρήκε ότι όχι μόνο είχε στο πορτοφόλι της το διπλάσιο ποσό από αυτό που χρειαζόταν για να αγοράσει το σετ ομορφιάς, αλλά και ότι ήταν κόρη βαθύπλουτου επιχειρηματία. Το γεγονός ότι ο πατέρας της ήταν άλλοτε δήμαρχος της Νέας Υόρκης σαφώς και βοήθησε να βγει από το κρατητήριο στη στιγμή, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Giuliani είχε θεσπίσει στη θητεία του αυστηρότατους νόμους που σε έφερναν στη φυλακή για πολύ πιο ήπια αδικήματα! Όσο για τον λόγο που το έκανε, ήταν λέει εξοργισμένη με τον πατέρα της και ήθελε έτσι να τον πικάρει, κάτι που προφανώς έφτασε ως επαρκέστατη δικαιολογία για το δικαστήριο κι έτσι η κόρη του μπαμπά τη γλίτωσε μια ώρα αρχύτερα…
Πλούσιος ιδιοκτήτης αλυσίδας ινδικών εστιατορίων/μπουκαδόρος και κλέφτης
Ο Madhukar Mohandas Prabhakar ήταν εκατομμυριούχος από τη Μουμπάι, αν και υπήρχε ένα πρόβλημα: κανείς δεν ήξερε τι ποσοστό της περιουσίας του οφειλόταν στη νόμιμη και επικερδή επιχείρησή του και τι στο «χόμπι» του, τις μπούκες δηλαδή σε σπίτια πλουσίων και το άδειασμά τους! Ο τύπος είχε γίνει φόβος και τρόμος στα ακριβά προάστια της πόλης, κλέβοντας μάλιστα από τους πλούσιους για να τα δίνει στους φτωχούς: τα έργα που έκανε στην κοινότητα που μεγάλωσε τον έκαναν «μεσσία» στους ντόπιους! Γιατί όμως να χαρίζει τα δικά του λεφτά για αγαθοεργίες όταν μπορούσε να δίνει των άλλων; Αυτή ήταν προφανώς η φιλοσοφία του Prabhakar, ο οποίος συνελήφθη ωστόσο κάποια στιγμή και οδηγήθηκε στη φυλακή. Όλα τα ωραία τελειώνουν κάποτε…
Ο εκατομμυριούχος που έκλεβε βιβλία ιστορίας από δανειστικές βιβλιοθήκες
Ο Farhad Hakimzadeh ήταν ένας γνωστός και πλούσιος επιχειρηματίας με ασίγαστη όρεξη για σπάνια βιβλία και ιστορικά πονήματα. Θα περίμενε βέβαια κανείς με τέτοια αγάπη και εκτίμηση για τα βιβλία να τα σεβόταν κιόλας και να μην τα έκανε κομμάτια για να τα περιλάβει στην ιδιωτική του συλλογή! Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ήταν ερευνητής σπάνιων τόμων και συγγραφέας κι ο ίδιος, ο Farhad δεν έβλεπε τίποτα λάθος στο να καταστρέφει δεκάδες κυριολεκτικά σπανιότατους και αναντικατάστατους τόμους μόνο και μόνο για να εμπλουτίζει τη δική του συλλογή. Κι αν τα βιβλία πρέπει να είναι ελεύθερα για όλους, τα σπάνια βιβλία οφείλουν προφανώς να είναι κλειδαμπαρωμένα στις βιβλιοθήκες κάποιου ζάμπλουτου, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τη φιλοσοφία ζωής του Hakimzadeh…
Ο πολιτικός που διεκδίκησε πίσω τα χρήματα που είχε δώσει σε αγαθοεργία
Το σκάνδαλο με τα έξοδα των βρετανών πρωθυπουργών έφερε αναστάτωση στη χώρα και την πολιτική σκηνή. Το θέμα ήταν οι φόρμες εξόδων που μπορούσαν απλώς να συμπληρώσουν οι πρωθυπουργοί και να καλύπτουν έτσι όλα τα έξοδα που έκαναν όντας στο τιμόνι της χώρας. Κάτι που για πολλούς φάνταζε φυσικά ως «τζάμπα λεφτά», κάνοντας αλόγιστη χρήση της πρωθυπουργικής αυτής διευκόλυνσης: κάποιοι αγόρασαν δεύτερο σπίτι, κάποιοι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας (ναι, Ρlasma!), άλλοι πάλι έχτισαν σπιτάκια για τα παπάκια τους (αλήθεια όλα αυτά). Το όνομα που ξεχωρίζει όμως, αν και για άλλους λόγους, είναι του πρώην πρωθυπουργού Frank Cook, ο οποίος διεκδίκησε και πήρε πίσω μέσω του τρόπου αυτού τις 5 λίρες που είχε δώσει από την τσέπη του σε φιλανθρωπικό σκοπό! Αργότερα βέβαια το έκανε σκοινί-κορδόνι και χρέωσε άλλες 130.000 στερλίνες το βρετανικό δημόσιο. Ζήτησε όμως συγνώμη, οπότε όλα ωραία όλα καλά. Όλοι μας εξάλλου δεν έχουμε συμπληρώσει κάποια στιγμή κατά λάθος φόρμες που ισοδυναμούν με παραδάκι ζεστό;
Ο εκατομμυριούχος που έκλεψε πιστωτική κάρτα για να αγοράσει πίτσα
Το λυπηρό εδώ δεν είναι ότι ο κροίσος χρησιμοποίησε τη χαμένη κάρτα βετεράνου πολέμου που αγόραζε δώρα για το εννιάχρονο παιδί του, αλλά το πόσο γρήγορα άδραξε την ευκαιρία! Όταν ο Harrun Majeed έχασε λοιπόν την κάρτα του και τηλεφώνησε στην τράπεζα, ενημερώθηκε ότι μέσα σε 8 μόλις λεπτά κάποιος την είχε ήδη βρει και τη χρέωσε αγοράζοντας πίτσα αξίας 30 ευρώ. Όταν η αστυνομία ξετρύπωσε τον κλέφτη, όχι μόνο βρήκε πάνω του μετρητό αξίας 200 ευρώ αλλά είδαν ότι ήταν ταυτοχρόνως βαθύπλουτος! Όταν μάλιστα ρώτησαν οι αρχές τον δρ Richard Ludwig γιατί αντί να επιστρέψει την πιστωτική στον κάτοχό της ή να την παραδώσει στην αστυνομία, τη χρησιμοποίησε χωρίς ενδοιασμούς, εκείνος αποκρίθηκε αυθάδικα: «Βρήκα κάτω την κάρτα. Τι περιμένατε να κάνω με δαύτη;»!
Ο πλούσιος που έγινε κυβερνήτης της Χώρας των Lego
Παρά το γεγονός ότι η ιδέα με ανθρώπους που κλέβουν ενώ δεν έχουν καμία ανάγκη να το κάνουν παραείναι ενοχλητική για τον μέσο άνθρωπο, η ιστορία του Thomas Langenbach είναι κωμικοτραγική. Ο ευκατάστατος εργαζόμενος στη βιομηχανία της τεχνολογίας είχε δημιουργήσει την ηλεκτρονική περσόνα Tomsbrickyard, που έγινε μέσα σε μερικούς μήνες ο Νο 1 πωλητής Lego στο eBay. Πού είναι λοιπόν η κλεψιά εδώ; Ο τύπος τύπωνε barcode που έψαχνε online και κολλούσε κατόπιν σε συσκευασίες Lego που έβρισκε σε παιχνιδάδικα, πετυχαίνοντας έτσι γενναίες εκπτώσεις στα τουβλάκια! Το έκανε αυτό σε κυριολεκτικά χιλιάδες συσκευασίες, τόσο πολλές που όταν η αστυνομία τελικά τον ανακάλυψε και εισέβαλε στον χώρο του, τον αποκάλεσε στην επίσημη αναφορά της «Χώρα των Lego»! Ο ίδιος ισχυρίστηκε βέβαια ότι πάσχει από ψυχαναγκαστική διαταραχή, γι’ αυτό και μάζευε τα πλαστικά τουβλάκια μανιωδώς. Όχι για να βγάζει καραβιές χρημάτων, όχι…
Η διασημότερη κλεπτομανής του κόσμου: Γουινόνα Ράιντερ
Το παγκόσμιο κοινό της σοκαρίστηκε όταν η γνωστή ηθοποιός συνελήφθη το 2001 για κλοπή πανάκριβων αντικειμένων σχεδιαστών από γνωστό πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης. Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε το γεγονός, με τη Ράιντερ να υφαρπάζει ρούχα χιλιάδων ευρώ παρά το γεγονός ότι μπορούσε να τα διπλοπληρώσει και τριπλοπληρώσει! Το ημερολόγιο έγραφε 12 Δεκεμβρίου 2001 όταν συνέβη λοιπόν ο μαραθώνιος κλεπτομανίας…