Συμπληρώθηκαν 15χρόνια από το θάνατο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και η γενέτειρά του, η Κύπρος, τίμησε τη μνήμη του με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), κύριοι δε ομιλητές ήταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιω. Κασουλίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού των Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.
Ο Ιω. Κασουλίδης σημείωσε ότι «δυστυχώς ο Γιάννος Κρανιδιώτης έφυγε πολύ νωρίς και δεν πρόλαβε να δει έναν από τους μεγάλους του στόχους να υλοποιείται. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια πέντε χρόνια μετά τον απρόσμενο χαμό του, χωρίς δυστυχώς να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, που ήταν ο κύριος στόχος της προσπάθειας ένταξης».
Όπως, όμως κι ο ίδιος ο Κρανιδιώτης είχε γράψει πολύ πριν από την ένταξη, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, «…οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι ο ρόλος της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αναλυθεί σε τρία επίπεδα: Πρώτο, ως προοπτική και κίνητρο. Δεύτερο, στον ρόλο και τη δυναμική που αποκτά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ και πώς αυτό ενισχύει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τέλος στον ρόλο που η ίδια η Ένωση θα μπορούσε να διαδραματίσει στις τρέχουσες συνομιλίες.
Ειδικότερα για τον ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι η Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μέσα από τους θεσμούς της και τον οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει, διασφαλίζοντας τη λειτουργικότητά της με την επανενωμένη Κύπρο στους κόλπους της. Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένει από την ΕΕ ότι τη «αυτοτελή, αυτόκλητη και ipso jure παρέμβασή της εκεί και όπου χρειάζεται, εκφράζοντας τις απόψεις της επί των διαφόρων προτάσεων που οι δύο πλευρές καταθέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Χρειάζεται, σημείωσε, να υποδείξει η ΕΕ τι πρέπει να ληφθεί υπόψη, ούτως ώστε η λύση που θα προκύψει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας. «Έτσι μόνο η λύση θα καταστεί βιώσιμη και λειτουργική και θα διασφαλίζει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα μπορεί να επιτελεί πλήρως τα καθήκοντά της ως κράτος- μέλος και δεν θα παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία και τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων εντός της Ένωσης», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.
Αυτό, ανέφερε, πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να εγκαταλείψουν τις απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές θέσεις περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο ή περί δημιουργίας πρωτογενούς δικαίου.
Επίσης, διαβάστηκε δήλωση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε ο Γ. Κρανιδιώτης «οραματίστηκε και εργάστηκε σκληρά, εκτίμησε σωστά ότι αυτή εξέλιξη (η ένταξη) θα ήταν καταλύτης για επανεκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της νήσου και η παρουσία του αποτελούσε σύμβολο αδιάλειπτης και συνεχούς συμπόρευσης του ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού».
Εξάλλου, στην ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί την ελπίδα για λύση του Κυπριακού. Επίσης έκανε αναφορά στα όσα προηγήθηκαν της ένταξης της Κύπρου και στην περίοδο του Σχεδίου Ανάν και υποστήριξε ότι «η απόρριψή του είναι η αιτία για πολλά κακά σήμερα στον τόπο».
Στο μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι είναι γνωστή η αφοσίωση και διπλωματική ικανότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη για είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό επιτεύχθηκε με πολλή επιμονή και προσπάθεια στη σύνοδο του Ελσίνκι, την οποία χαρακτήρισε μια σημαντική στιγμή που προσέφερε διέξοδο και νέα πορεία.
Εκ μέρους του ΟΠΕΚ, ο Κυριάκος Πιερίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τους χειρισμούς του Γιάννου Κρανιδιώτη για την ένταξη και για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Όπως είπε ο κ. Πιερίδης, η Κύπρος ως κράτος – μέλος της ΕΕ μπορεί να κάνει κινήσεις, οι οποίες να ανατρέψουν το σκηνικό της ακινησίας στο Κυπριακό.