O πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι χαιρέτισε σήμερα το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο την παροχή βοήθειας στα ιρακινά στρατεύματα προκειμένου να νικήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Το Ιράκ χαιρετίζει τη στρατηγική του Ομπάμα σχετικά με την παροχή στήριξης στην χώρα μας στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των τρομοκρατικών ομάδων», επισήμανε ο Αμπάντι σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Εντωμεταξύ μία σύνοδος όπου συμμετέχουν 10 αραβικές χώρες και η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα στην πόλη της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα στην οποία παρίσταται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι που επιχειρεί να κινητοποιήσει τις χώρες της περιοχής εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δημοσιογράφους.
Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, 5 άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ) όπως και η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράκ, ο Λίβανος και η Τουρκία συμμετέχουν σε αυτήν τη σύνοδο, την οποία ο Κέρι χαρακτήρισε «πολύ σημαντική».
Πριν από τη Σύνοδο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που προσπαθεί να συγκεντρώσει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στους κόλπους ενός ισχυρού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Αλ Φάισαλ, και του Μπαχρέιν, σεΐχη Χάλεντ Μπεν Άχμεντ αλ Χαλίφα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA, η Σύνοδος, στην οποία προεδρεύει ο βασιλιάς Σαούντ, θα επικεντρωθεί «στα θέματα της τρομοκρατίας στην περιοχή και των εξτρεμιστικών οργανώσεων που βρίσκονται πίσω (από αυτό το φαινόμενο), όπως και τα μέσα για να τις πολεμήσει».
Την επόμενη ημέρα έπειτα από το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε έτοιμος να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και να εντείνει τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται στο Ιράκ εδώ και ένα μήνα, ο Τζον Κέρι αναμένεται να μιλήσει κυρίως για στρατιωτική συνεργασία στη Τζέντα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, που διατηρούν ήδη μία σημαντική στρατιωτική συνεργασία με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, θέλουν να ενισχύσουν τις βάσεις τους στην περιοχή και να αυξήσουν τις αναγνωριστικές πτήσεις, διευκρίνισε αυτός ο διπλωμάτης.