Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε πως το Βελιγράδι δεν διεξάγει συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Πρίστινας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ούτε ενημέρωσε κάποιον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Έχουμε δηλώσει με σαφήνεια ότι ο διάλογος είναι ουδέτερος ως προς το καθεστώς, με καμία ενέργειά μας δεν ενημερώσαμε και δεν προχωρήσαμε σε καμία επίσημη δραστηριότητα που θα οδηγούσε σε ανεξαρτησία του Κοσόβου» είπε ο κ. Ντάτσιτς, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, στο Βελιγράδι.

Τονίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι και στο συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, στη Νέα Υόρκη, μίλησε για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και ένταξη σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ντάτσιτς χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «απόπειρα εκμετάλλευσης της καλής βούλησης του Βελιγραδίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε ακόμη ότι το Βελιγράδι δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα της αστάθειας στην Πρίστινα, όπου ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση και καθυστερεί η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου.

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι η σερβική κυβέρνηση, ακόμη και όταν ήταν με υπηρεσιακή εντολή, συμμετείχε στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ένα πρώτο θετικό βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας έγινε από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στο χθεσινό, νέο γύρο του τεχνικού διαλόγου στις Βρυξέλλες, με θέμα τη διαχείριση και τον έλεγχο των διοικητικών διαβάσεων στη διοικητική γραμμή Σερβίας-Κοσόβου, εκτίμησε η εκπρόσωπος της ΕΕ, αλλά διαφορετικές απόψεις για τα αποτελέσματα των συνομιλιών εξέφρασαν οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, συμφώνησαν για τη μορφή των διαβάσεων, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου Εντίτα Ταχίρι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας δήλωσε ότι υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή κτιρίων στις διαβάσεις στην διοικητική γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

«Έπρεπε εδώ και ένα χρόνο να συμφωνήσουμε την κατασκευή των κτιρίων» είπε η κ. Ταίχιρι και εξήγησε ότι τα λυόμενα κτίρια που βρίσκονται προς το παρόν στις διαβάσεις θα αντικατασταθούν από μόνιμες κατασκευές, την ανέγερση των οποίων θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ.

Τρεις διαβάσεις θα υπάρχουν από την πλευρά του Κοσόβου και τρεις από την πλευρά της Σερβίας, είπε η κ. Ταχίρι.
Ο αξιωματούχος σύνδεσμος του Βελιγραδίου στην Πρίστινα, επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις χθεσινές συνομιλίες, Ντέγιαν Παβίτσεβιτς δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι διοικητικές διαβάσεις παραμένουν ίδιες, δεν θα έχουν μπάρες, σημαίες και κρατικά σύμβολα και δεν υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των διελεύσεων.

Οι ισχυρισμοί της αντιπροσωπείας της Πρίστινας δεν είναι ορθές, είπε ο κ. Παβίτσεβιτς στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την αντιπροσωπεία του Κοσόβου προβλέπει αυξημένο αριθμό λωρίδων κυκλοφορίας, αλλά όχι την κατασκευή μόνιμων κτιρίων στις έξι διαβάσεις.

«Ο τρόπος διέλευσης της διοικητικής γραμμής παραμένει ίδιος, θα επιδεικνύεται η ταυτότητα και αυτό που αλλάζει είναι ότι θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία ελέγχου» είπε.

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο αντιπροσωπείες δεν θα έχουν σήμερα απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα το κεφάλαιο 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας-ΕΕ, που θα αφορά το Κόσοβο και συγκεκριμένα την παρακολούθηση της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και την εφαρμογή των συμφωνιών.