Πλησίασαν έναν άστεγο, του πρόσφεραν 500 ευρώ και του μεταβίβασαν εταιρεία που εξέδιδε δωρεάν εφημερίδα και η οποία υποστήριζε τα κεντροδεξιά κόμματα. Η εν λόγω εφημερίδα σταμάτησε να βγαίνει λίγο μετά τις εκλογές και ελέγχεται η πηγή χρηματοδότησής της.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Σλοβενίας, που διερευνά την υπόθεση δύο δωρεάν εφημερίδων που άρχισαν να εκδίδονται λίγο πριν από τις εκλογές του 2008 και αμέσως μετά, ξαφνικά σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

Η Επιτροπή της Σλοβενικής Βουλής με επικεφαλής τη βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, Μελίτα Ζούπεβτς έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί σε δύο εταιρίες που εξέδιδαν τις εφημερίδες «Ekspres» και «Slovenski tednik» προεκλογικά, οι οποίες πιστεύεται ότι τηρούσαν ευνοϊκή στάση υπέρ κεντροδεξιών κομμάτων, κυρίως υπέρ του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).

Από τις συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας Zame-tek που εξέδιδε την εφημερίδα Ekspres και της εταιρίας Progresija που εξέδιδε την εφημερίδα Slovenske tednik δεν προέκυψαν χειροπιαστές πληροφορίες για την πηγή των χρημάτων για την έκδοση των δωρεάν εφημερίδων, αλλά αποκαλύφθηκαν αμφισβητήσιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Ο Ίβαν Σίμιτς, άστεγος, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλη υπόθεση, δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι τον προσέγγισαν σε πάρκο της Λιουμπλιάνας το Φεβρουάριο του 2009 και του πρότειναν να δεχθεί 500 ευρώ για να εμφανιστεί την επόμενη ημέρα ενώπιον συμβολαιογράφου, ξυρισμένος και να υπογράψει ώστε να του μεταβιβαστεί η εταιρία Progresija. Δεν του είχαν πει βέβαια πως η εταιρεία είχε συσσωρευμένα χρέη 1,4 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και ο άστεγος μήνυσε τον Αντρέι Λασμπάχερ, τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Ο Λάσμπαχερ, ο οποίος παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή της Βουλής, αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Σίμιτς, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε ποιοι έγραφαν για την εφημερίδα.

Ο διευθυντής της άλλης δεύτερης εφημερίδας Zame-tek, καθηγητής δημοτικού σχολείου, Ρόμπερτ Τέρσεκ, επίσης αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές των χρημάτων για την έκδοση της Expres και ανέφερε μόνον ότι τα χρήματα προήλθαν από φίλους του. Είπε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με την πολιτική και ότι ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι πολλοί από τους συνεργάτες του είναι μέλη του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος.