Η Ρωσία έχει στείλει αρκετές χιλιάδες μάχιμους στρατιώτες, εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων κράτους-μέλους του NATO σήμερα.

Το NATO είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «πάνω από 1.000» Ρώσοι στρατιωτικοί δρουν στο εσωτερικό της Ουκρανίας, γεγονός που είχε χαρακτηρίσει σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ένοπλη σύρραξη.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αρκετές χιλιάδες Ρώσους μάχιμους στρατιωτικούς επί του πεδίου εντός της Ουκρανίας, εξοπλισμένους με εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επομένως (δεν υπάρχει) καμιά ουσιαστική αλλαγή στην διάταξη των ρωσικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας», υποστήριξε ο αξιωματικός αυτός του NATO ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
Περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιωτικοί παραμένουν πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο υποστήριξε σήμερα πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με την Ουκρανία στρατιώτες και εξοπλισμό «πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα» από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών,  .

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων διαθέτουν «μεγάλες δυνατότητες, το δυναμικό καταστροφής τους είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ισχυρή συγκέντρωση πυροβόλων, μια μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιαεροπορικών συστημάτων, μια πιο μεγάλη συγκέντρωση ρουκετών», συνέχισε ο Γουόρεν, σύμφωνα με τον οποίο “περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες” έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων. «Ανησυχούμε έντονα», κατέληξε.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Ουαλία, έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στη Ρωσία, την οποία η Δύση κατηγορεί ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι αύριο Παρασκευή ενδέχεται να υπογραφεί μια συμφωνία εκεχειρίας με τους αντάρτες.