Την τότε κυβέρνηση του Βατικανού δείχνει ως «εγκέφαλο» πίσω από την απόπειρα για τη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο άνθρωπος που αποπειράθηκε το 1981 να βάλει τέλος στη ζωή του προκαθήμενου της καθολικής εκκλησίας.

«Η κυβέρνηση στο Βατικανό αποφάσισε τη δολοφονία του Πάπα», δήλωσε ο Αγκτσά στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο ενημέρωσης της χώρας καταγωγής του έπειτα από την απελευθέρωσή του. «Αυτοί τη σχεδίασαν και την οργάνωσαν. Τη διαταγή για τα πυρά κατά του Πάπα την έδωσε ο Γραμματέας του Βατικανού, καρδινάλιος Αγκοστίνο Κασαρόλι», δήλωσε ο Αγκτσά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βουλγαρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο novinite.

Η τελευταία αυτή κατηγορία είναι μία από τις πολλές που έχει εξαπολύσει κατά καιρούς ο Αγκτσά. Παλαιότερα είχε κατηγορήσει μια παλαιστινιακή ομάδα ως υπεύθυνη για την απόπειρα, ενώ αργότερα έριξε την ευθύνη στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιανουαρίου, έχει χαρακτηρίσει εαυτόν ως τον «αιώνιο Χριστό», ενώ έχει προαναγγείλει και το τέλος του κόσμου, λέγοντας πως έως το τέλος του αιώνα όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουν.

Ο Αγκτσά παρέμεινε επί 19 χρόνια στις ιταλικές φυλακές για την υπόθεση της απόπειρας κατά του Πάπα και άλλη μια δεκαετία στις τουρκικές φυλακές για τη δολοφονία ενός Τούρκου εκδότη.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ συνάντησε κι έδωσε συγχώρεση στον Αγκτσά το 1983 ενώ εκείνος ήδη εξέτιε την ποινή του.