Μια επίθεση των Ταλιμπάν με στόχο τα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία ονομάζεται Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (NDS), και ένα αστυνομικό τμήμα σε μια επαρχία στο κεντρικό Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 στελεχών των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τραυμάτισε περίπου 150 ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς πολίτες, είπαν αξιωματούχοι σήμερα.
Οι περίπου είκοσι αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια και εκτοξευτήρες ρουκετών σκοτώθηκαν επίσης στην έφοδο αυτή εναντίον του αρχηγείου της NDS στην επαρχία Γάζνι, μια από τις περιοχές του Αφγανιστάν η οποία θεωρείται από τις πιο ασταθείς της χώρας.
Η νέα επίθεση δείχνει πόσο ασταθής παραμένει η κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ απομένουν μόλις τέσσερις μήνες πριν τα μάχιμα στρατεύματα του NATO αποχωρήσουν από το αφγανικό έδαφος και ενώ συνεχίζει να εκτυλίσσεται η πολιτική κρίση η οποία επικεντρώνονται στο ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χαμίντ Καρζάι στον θώκο του αρχηγού του κράτους. Οι δύο διεκδικητές του αξιώματος, ο Άσραφ Γάνι και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ερίζουν για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αλλά και τη σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την οποία είχαν αρχίσει συνομιλίες έπειτα από την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Τζον Κέρι.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, πυροδότησαν νωρίς σήμερα ένα φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά στην είσοδο του κτιρίου της NDS και αμέσως μετά άνοιξαν πυρ. «Έπειτα από μια τρίωρη μάχη, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους 19 επιτιθέμενους», δήλωσε ο Ασαντουλάχ Ενσάφι, ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός της αστυνομίας στη Γάζνι.
«Δεκατρία μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας —δύο πράκτορες της NDS, τρεις αστυνομικοί και οκτώ άνδρες που έσπευσαν να τους υποστηρίξουν— σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η έκρηξη ήταν ισχυρή, έσπασε τα παράθυρα καταστημάτων και κατοικιών στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ενσάφι.
Περίπου 60 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολυάριθμοι άμαχοι, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Γάζνι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές σε αυτό, που έκαναν λόγο για περίπου δεκαπέντε τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.
Η επικείμενη αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του NATO από το Αφγανιστάν, έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, συζητείται στη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το οποίο άρχισε να διεξάγεται σήμερα στο Νιούπορτ, στην Ουαλία.
Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα περίπλοκες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων, ιδίως στις επαρχίας Λογκάρ και Ουάρντακ, που αποτελούν πύλες προς την αυστηρά φρουρούμενη πρωτεύουσα, την Καμπούλ.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα τους αντιπάλους για την προεδρία να υπογράψουν το ταχύτερο τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με τις ΗΠΑ και με το NATO, μια συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την παρουσία ενός μέρους των ξένων δυνάμεων το 2015.
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε: ο χρόνος είναι μετρημένος», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο Νιούπορτ, όπου θα διεξαχθούν συναντήσεις περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για δύο ημέρες. «Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν οι αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υπογραφούν από την (επόμενη) αφγανική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά το 2014», υπενθύμισε ο ΓΓ του NATO.
Το Αφγανιστάν δεν εκπροσωπείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους στη σύνοδο του Νιούπορτ. Έστειλε τον υπουργό Άμυνας Μπισμιλάχ Μοχαμαντί.
Η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν από το 2001 υπήρξε η πιο μακρόχρονη και σημαντική που έχει διεξαγάγει ποτέ η Συμμαχία.
«Έχω ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν ταχέως τις διευθετήσεις ασφαλείας αμέσως αφού αναλάβουν τα καθήκοντά τους. . . Αλλά φθάνουμε στην ημερομηνία που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί η απόφαση», τόνισε ο Ράσμουσεν.