Η Νιγηρία ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο κρούσμα του ιού Έμπολα, μια γιατρό, σύζυγο γιατρού που απεβίωσε εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός, καθώς ο κατάλογος των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την επιδημία στη δυτική Αφρική δεν σταματάει να μακραίνει.
Εκ των 1.500 και πλέον ανθρώπων οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους εξαιτίας της επιδημίας, καταμετρώνται «πάνω από 120» εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην πλειονότητά τους στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο—τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.
Στη Νιγηρία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, όπου η εξάπλωση της ασθένειας συνεχίζει να είναι περιορισμένη, οι πέντε από τους έξι νεκρούς ήταν επαγγελματίες της υγείας: τρεις γιατροί και δύο νοσοκόμες.
Η χήρα του γιατρού ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή στο Πορτ Χαρκούρτ επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Νοσηλεύεται στο Λάγκος και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Ρίβερς, ο Σάμσον Πάρκερ.
Στο Πορτ Χαρκούρτ, πόλη όπου επιχειρούν πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις του πετρελαίου, όπου πέθανε ο σύζυγος της γυναίκας αυτής και όπου εργάζονταν αμφότεροι, περίπου 200 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση και άλλοι περίπου εξήντα αναζητούνται, είπε ακόμη ο Πάρκερ.
Τρεις ασθενείς, ανάμεσά τους ένας γιατρός και ένας φαρμακοποιός, εισήχθησαν σε ένα νοσηλευτικό κέντρο εκτός της πόλης. Τα κρούσματα αυτά «δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο ΠΟΥ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του την 25η Αυγούστου για το ποσοστό «χωρίς προηγούμενο» των «γιατρών, των νοσοκόμων και άλλων εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας» που έχουν μολυνθεί από τον αιμορραγικό πυρετό.
Ως και σήμερα, «πάνω από 240 επαγγελματίες της υγείας έχουν ασθενήσει στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νιγηρία και πάνω από 120 έχουν αποβιώσει», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Πολλοί ξένοι ειδικοί που συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον του Έμπολα έχουν ασθενήσει στη δυτική Αφρική έχουν επίσης μολυνθεί και ορισμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στερούνται σχεδόν τα πάντα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ασθένεια—ακόμη και τον στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό. Στη Γουινέα, οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες αφηγούνται πως πρέπει να αγοράζουν τα γάντια και τις στολές τους.
Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα έχουν αποκοπεί από τον κόσμο, αφού οι γειτονικές ώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς αυτές πλην της Royal Air Maroc. Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών υγείας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων να στείλουν προσωπικό και υλικό.
Ο ιός, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία, είναι γνωστό πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.552 ανθρώπους επί συνόλου 3.069 κρουσμάτων: 694 στη Λιβερία, 430 στη Γουινέα, 422 στη Σιέρα Λεόνε και 6 στη Νιγηρία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, ως την 26η Αυγούστου. Ωστόσο ο οργανισμός ανησυχεί ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι ακόμη και 20.000.
Με το πρώτο κρούσμα να επιβεβαιώνεται την Παρασκευή, η Σενεγάλη είναι πλέον η πέμπτη χώρα που πλήττεται από την επιδημία στην περιοχή.
Αυτή είναι η χειρότερη επιδημία από την εμφάνιση του ιού Έμπολα το 1976 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ο Έμπολα εξάλλου επανεμφανίστηκε πρόσφατα στη ΛΔ του Κονγκό, στοιχίζοντας τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Όμως οι αρχές τονίζουν ότι πρόκειται για χωριστή εστία και τα κρούσματα αυτά δεν σχετίζονται με την επιδημία στη δυτική Αφρική.