Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες, Τρίτη, για «τις απόπειρες ανάμιξης» της Τουρκίας στις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022, χωρίς ωστόσο να κλείσει την πόρτα σε μια βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.
«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες», δήλωσε ο Μακρόν, όταν ερωτήθηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό κανάλι France 5.
Αναφερόμενος στη διαμάχη για το θρησκευτικό ζήτημα, που ξέσπασε μετά την ομιλία του το φθινόπωρο στην οποία αναφέρθηκε σε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις», ο Μακρόν καταφέρθηκε εναντίον «μιας πολιτικής κρατικών ψευδών που αναπαράγονται από τα όργανα του Τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος», καθώς και «από ορισμένα μεγάλα δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ».
Ο Ερντογάν έχει ήδη κατηγορηθεί για ανάμιξη σε εκλογές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όταν είχε ζητήσει το 2017 από τους γερμανοτούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εναντίον του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.
«Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, οι σχέσεις του οποίου με τον τούρκο ομόλογό του υπήρξαν εξαιρετικά τεταμένες, πριν αρχίσουν να ξεπαγώνουν πριν από μερικούς μήνες.
«Επισήμανα από την αρχή της χρονιάς μια βούληση του Ερντογάν να επιστρέψει στη σχέση. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμιά «εχθρική διάθεση έναντι της Τουρκίας».
«Όμως πιστεύω πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια σχέση όταν υπάρχουν αμφισημίες. Δεν θέλω να επιστρέψω σε μια ήρεμη σχέση, αν υπάρχουν από πίσω τέτοιοι ελιγμοί που συνεχίζονται», δήλωσε.
«Η Γαλλία υπήρξε πολύ σαφής. Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε και αναλάβαμε δράση στέλνοντας φρεγάτες», υπογράμμισε ο Μακρόν εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο» με την Άγκυρα. «Είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Εντούτοις «πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και προχωρήσει προς περισσότερο θρησκευτικό εξτρεμισμό ή προς αρνητικές για εμάς γεωπολιτικές επιλογές», συνέχισε.
«Είναι ένας εταίρος σε θέματα ασφαλείας, στα θέματα της μετανάστευσης», υπενθύμισε ο γάλλος πρόεδρος.
Υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία υποδέχεται στο έδαφός της περισσότερους από τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, ο Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση πως έχει «αναλάβει τις ευθύνες της».
«Στο μεταναστευτικό ζήτημα οφείλουμε να δουλέψουμε με την Τουρκία. Αν (οι Τούρκοι) ανοίξουν τις πόρτες, έχουμε τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη», προειδοποίησε.