Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία είναι η Μαρίνα Σίλβα, η οποία αντιστάθηκε χθες στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των επτά υποψηφίων.
Ενισχυμένη από δύο διαδοχικές δημοσκοπήσεις που πέραν πάσης προσδοκίας την δίνουν νικήτρια σε περίπτωση που συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο την πρόεδρο και υποψήφια της αριστεράς, αυτή η 56χρονη οικολόγος και πιστή χριστιανή του ευαγγελικού δόγματος η οποία τάσσεται κατά των αμβλώσεων, φάνηκε πολύ άνετη τις τρεις ώρες που διήρκεσε αυτό το ντιμπέιτ.
Η Μαρίνα Σίλβα μίλησε με πάθος για την ανάγκη για ευρεία πολιτική μεταρρύθμιση και για την ανάγκη να αφαιρεθεί η εξουσία από τα χέρια των παραδοσιακών ελίτ. Υποσχέθηκε μια “νέα πολιτική” που να συμβιβάζει την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και επέρριψε εξίσου τις ευθύνες στους δύο σχηματισμούς που κυβερνούν εδώ και 20 χρόνια τη Βραζιλία, το Κόμμα των Εργαζομένων της Ντίλμα Ρούσεφ (PT, αριστερά) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βραζιλίας (PSDB, κεντροδεξιά) του υποψηφίου Έσιο Νέβες.
Αυτό το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας, 40 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της 5ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση μιας δεύτερης μέσα σε λίγες ημέρες δημοσκόπησης που δίνει την Μαρίνα Σίλβα νικήτρια με αντίπαλο την Ντίλμα Ρούσεφ στο δεύτερο γύρο, αλλά αυτή τη φορά με ισχυρό προβάδισμα εννέα μονάδων (45% έναντι 36% στην πρόθεση ψήφου), κάτι που έπεσε σαν βόμβα στα πολιτικά επιτελεία και τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης.
Πρώην γερουσιαστής και υπουργός Περιβάλλοντος του πρώην προέδρου Λούλα (2003-2010), η Μαρίνα Σίλβα αναδείχθηκε πριν από μερικές ημέρες υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βραζιλίας (PSB, κεντροαριστερά), μετά το θάνατο, στις 13 Αυγούστου σε αεροπορικό δυστύχημα, του υποψηφίου του κόμματος Εντουάρντο Κάμπος. Είχε συμφωνήσει μαζί του να διεκδικήσει την αντιπροεδρία, καθώς δεν είχε μπορέσει να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία.
Η ισχυρή άνοδός της στις δημοσκοπήσεις ωστόσο δεν εκπλήσσει. Περνώντας στην αντιπολίτευση, η Μαρίνα Σίλβα είχε προκαλέσει αίσθηση στις εκλογές του 2010 τις οποίες κέρδισε η Ρούσεφ, τερματίζοντας τρίτη με 20% των ψήφων επικεφαλής ενός μικρού οικολογικού κόμματος.
Μοναδική πολιτική προσωπικότητα, μαζί με τον Λούλα, που διατήρησε άθικτη τη δημοτικότητά της κατά την κοινωνική εξέγερση των Βραζιλιάνων τον Ιούνιο του 2013, δεν δίστασε να επιτεθεί στην Ντίλμα Ρούσεφ, την οποία χαρακτήρισε “διαχειρίστρια” στερούμενη στρατηγικού οράματος, και στον Έσιο Νέβες, τον οποίο υποβίβασε στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων.
Κατά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, κατηγόρησε την Ρούσεφ ότι υποβαθμίζει την έκταση των ελλείψεων στον τομέα της υγείας, της παιδείας, των δημόσιων μεταφορών -θέματα που βρίσκονταν στο κέντρο των διεκδικήσεων των διαδηλωτών του Ιουνίου 2013- και ότι διέπραξε «προφανή λάθη» σε οικονομικό επίπεδο, τα οποία συνέβαλαν στην άνοδο του πληθωρισμού και σε μια ισχυρή επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ο Έσιο Νέβες, ο οποίος έχει την υποστήριξη των οικονομικών κύκλων, επιτέθηκε επίσης στον οικονομικό απολογισμό της Ντίλμα Ρούσεφ, την ώρα που οι αγορές υπολογίζουν ότι η ανάπτυξη κατά το 2014 θα είναι μόλις 0,7%.
Ντυμένη στα λευκά όπως η Μαρίνα Σίλβα, η Ντίλμα Ρούσεφ υπερασπίσθηκε τον οικονομικο-κοινωνικό απολογισμό της με ένταση και επικαλούμενη αριθμητικά στοιχεία. Υπογράμμισε κυρίως πως η ανεργία ουδέποτε ήταν χαμηλότερη στη Βραζιλία (περίπου 5%) και πως η προοδευτική εκμετάλλευση των τεράστιων υποθαλάσσιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, προσφέρει νέες αναπτυξιακές προοπτικές.