«Δραστικά επιδεινωμένη» αναμένεται να είναι η κατάσταση στη Γερμανία μετά το Πάσχα (των Καθολικών, την 4η Απριλίου), εκτιμά ο διακεκριμένος καθηγητής μικροβιολογίας Κρίστιαν Ντρόστεν, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα μεταδοτικών παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορονοϊού. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους μη εμβολιασμένους ηλικίας άνω των 50 ετών.
«Λίγο μετά το Πάσχα, η κατάσταση θα είναι και πάλι όπως ήταν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν είναι καλή. Η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, η Β.1.1.7, εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ, αυτή τη στιγμή αφορά τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων», εξηγεί ο κ. Ντρόστεν στο podcast της Ραδιοτηλεόρασης Βόρειας Γερμανίας (NDR), αναφερόμενος στις προβλέψεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ περί απότομης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων σε λίγες εβδομάδες.
Νωρίτερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου, Ντιρκ Μπρόκμαν, είχε επισημάνει ότι τα τρέχοντα στοιχεία, τα οποία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 20% από την προηγούμενη εβδομάδα, σημαίνουν πως η χώρα πλήττεται πλέον από τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο κ. Μπρόκμαν χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «απολύτως παράλογο» το ενδεχόμενο να αποφασιστεί σε αυτή τη φάση χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Κρίστιαν Ντρόστεν εκφράζει στο podcast του NDR τη λύπη του για τις εξελίξεις – τόσο για την αναστολή χορήγησής του όσο και για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Προς το παρόν, «θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό το εμβόλιο το χρειαζόμαστε», σημειώνει, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει ότι τα περιστατικά θρομβώσεων πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν.
Σε αυτό ωστόσο, διευκρινίζει, περιλαμβάνεται και η διερεύνηση άλλων πιθανών αιτίων. Δεν διατυπώνει πάντως άποψη για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου, καθώς, όπως λέει, δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.