Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας στη Μιανμάρ στη διάρκεια της νύκτας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη χώρα με αφορμή την επέτειο του φόνου ενός φοιτητή το 1988, ένα συμβάν που προκάλεσε εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση της εποχής.
Οι σημερινές εκκλήσεις για κινητοποιήσεις έγιναν την ώρα που οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Μιανμάρ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί καθώς οι αρχές καταστέλλουν με τη βία τις διαδηλώσεις και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται αφίσες που καλούν τους πολίτες της Μιανμάρ να βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας και να τιμήσουν την επέτειο θανάτου του Φόουν Μάου, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας το 1988 μέσα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ρανγκούν.
Ο φόνος του και ο θάνατος ενός άλλου φοιτητή μερικές εβδομάδες αργότερα πυροδότησαν τις ευρείες κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, γνωστές ως εκστρατεία 8-8-88 διότι κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 1988. Εκτιμάται ότι 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός κατέστειλε το κίνημα.
Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μιανμάρ στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ένωση Στήριξης Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP).
Το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ο στρατός της οποίας έχει στενές σχέσεις με την Κίνα, αποτελεί τεστ για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Χθες Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής της ομάδας Quad, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Μετά την τηλεδιάσκεψή τους οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι «ως μακροχρόνιοι υποστηρικτές της Μιανμάρ και του λαού της υπογραμμίζουμε την άμεση ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατία».
Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι οι Βιρμανοί που διαμένουν στις ΗΠΑ θα λάβουν καθεστώς προσωρινής προστασίας μετά το πραξικόπημα στη χώρα τους.
«Εξαιτίας του πραξικοπήματος και της βίας των δυνάμεων της τάξης εναντίον των πολιτών, ο βιρμανικός λαός είναι αντιμέτωπος με μια περίπλοκη ανθρωπιστική κρίση», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, προσθέτοντας ότι δίνεται στους Βιρμανούς καθεστώς προσωρινής προστασίας και κατά συνέπεια θα μπορέσουν να εξακολουθήσουν να διαμένουν στις ΗΠΑ.
Πλήθος αντιδράσεων από τους εταίρους
Ο ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Άντριους απέρριψε ως «παράλογα» τα σχόλια ανώτερου Βιρμανού αξιωματούχου ότι οι αρχές ασκούν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Άντριους ζήτησε να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση ώστε «η χούντα να απολέσει την αίσθηση ατιμωρησίας».
Εξάλλου η Βρετανία χθες προειδοποίησε τους πολίτες της που βρίσκονται στη Μιανμάρ να εγκαταλείψουν τη χώρα, επισημαίνοντας ότι “η πολιτική ένταση και οι ταραχές είναι εκτεταμένες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και το επίπεδο βίας αυξάνει”.
Η Νότια Κορέα επεσήμανε ότι θα αναστείλει τη συνεργασία της με τη Μιανμάρ στον τομέα της άμυνας και θα επανεξετάσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει στη χώρα.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, που έχει στενούς δεσμούς με τον στρατό της Μιανμάρ, ανησυχεί για την αυξανόμενη βία και «εξετάζει» αν θα αναστείλει την στρατιωτικοτεχνολογική της συνεργασία με τη χώρα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σημείωσε ότι ένας Πολωνός δημοσιογράφος συνελήφθη αυτή την εβδομάδα στη Μιανμάρ, ο τέταρτος ξένος ανταποκριτής που κρατείται. Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, αφού συνελήφθη όταν κάλυπτε μια διαδήλωση.
Στο μεταξύ αστυνομικοί της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών και ένοπλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο γενικό νοσοκομείο της Χάκα στη δυτική επαρχία Τσιν, αναγκάζοντας τους 30 ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί αλλά και το προσωπικό να φύγουν.
Στρατιώτες καταλαμβάνουν νοσοκομεία και πανεπιστήμια στη Μιανμάρ καθώς προσπαθούν να καταστείλουν ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής που ξεκίνησε από δημόσιους υπαλλήλους, όπως οι γιατροί και οι δάσκαλοι, αλλά επεκτάθηκε σε γενικές απεργίες που έχουν παραλύσει πολλούς τομείς της οικονομίας.
Χθες το βράδυ πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε για να συμμετάσχει σε ολονυκτίες. Στη Ρανγκούν, την εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, άναψαν κεριά στο σχήμα του χαιρετισμού με τα τρία δάκτυλα, σύμβολο του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, ενώ μοναχοί συγκεντρώθηκαν έξω από μια παγόδα στην περιοχή Σαγκάινγκ.