Άμεση απειλή για τη Βρετανία χαρακτηρίζει τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη στρατιωτική ικανότητά της για να τη σταματήσει.
Σύμφωνα με τον ηγέτη των συντηρητικών, ο οποίος δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα «Sunday Telegraph», η Βρετανία δεν θα πρέπει ωστόσο, να αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά πλέον σκέφτεται το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με το Ιράν για την καταπολέμηση της απειλής των τζιχαντιστών.
Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για το οποίο «αν δεν δράσουμε για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εξαιρετικά επικίνδυνου τρομοκρατικού κινήματος αυτό θα συνεχίσει να ενισχύεται έως ότου να μπορεί να μας χτυπήσει στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου».
Όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός η ασφάλεια μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο «αν χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας, τη βοήθεια, τη διπλωματία, τις στρατιωτικές μας δυνατότητες» προσθέτοντας ότι η Βρετανία πρέπει να συνεργαστεί με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, “και ίσως ακόμη και το Ιράν”».
Όπως προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον εάν το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να «χαράξει το λεγόμενο χαλιφάτο του», το Ηνωμένο Βασίλειο θα «αντιμετωπίσει ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου που θα συνορεύει με ένα μέλος του ΝΑΤΟ». Ο Κάμερον έκανε επίσης σαφές ότι δεν αντιλαμβάνεται την εξέλιξη αυτή με την ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους ως ένα «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά ως «μια εσωτερική μάχη του Ισλάμ με τους εξτρεμιστές που θέλουν να καταχραστούν το Ισλάμ».
Η τοποθέτηση του βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος έρχεται ενώ οι επικεφαλής της βρετανικής εκκλησίας εξέφρασαν την ανησυχία τους διότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει «συνεκτική» προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού. «Εμείς δεν έχουμε, προφανώς, συνεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στον κόσμο» έγραψε ο επίσκοπος του Λίντς Νίκολας Μπάινς σε επιστολή του προς τον Observer.