Η Βρετανία θα μεταφέρει στις δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ «στρατιωτικό υλικό άλλων δωρητριών χωρών» ώστε να τους βοηθήσει να αναχαιτίσουν την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
«Δεχτήκαμε να μεταφέρουμε στις κουρδικές δυνάμεις στρατιωτικό υλικό άλλων χωρών ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά το μεγάλο αριθμό των προσφύγων απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.
Την Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει όπλα στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές που αγωνίζονται εναντίον των ισλαμιστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα είναι ο εξοπλισμός αυτός.
Από την πλευρά της, η Βρετανία θα στείλει «ένα μικρό αριθμό ελικοπτέρων Σινούκ στην περιοχή» τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν «εάν χρειαστούμε περισσότερες επιλογές» όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι αναχώρησαν από τη Βρετανία καταδιωκτικά αεροσκάφη Τορνέιντο με προορισμό την Κύπρο, τα οποία θα αναλάβουν να εκτελούν αναγνωριστικές αποστολές στο Ιράκ.
«Ένας μικρός αριθμός» τέτοιων μαχητικών απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Μάρχαμ, στην κομητεία του Νόρφολκ.
«Θα σταθμεύουν στην Κύπρο, όπου θα είναι σε ετοιμότητα για πτήσεις στη ζώνη των συγκρούσεων ώστε να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες στα αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων» τα οποία θα παραδίδουν την ανθρωπιστική βοήθεια, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το BBC, τρία Τορνέιντο απογειώθηκαν στις 14:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η χώρα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια αεροπορική επιχείρηση εναντίον στόχων στο Ιράκ.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει εκτάκτως το κοινοβούλιο, παρά τις πιεστικές εκκλήσεις πολλών βουλευτών. Μια στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από το κοινοβούλιο, το οποίο πέρσι τάχθηκε κατά της ανάληψης στρατιωτικής