Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 172 προσώπων και 65 εταιρειών, στην πλειονότητά τους ρωσικών συμφερόντων, επέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Τα πρόσωπα και οι εταιρείες κατηγορούνται ότι στήριξαν την προσάρτηση της Κριμαίας ή χρηματοδότησαν τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.
Ο κατάλογος με τα ονόματα των προσώπων και των εταιρειών που πλήττονται από τις κυρώσεις δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Θα πρέπει να επικυρωθεί αρχικά από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας και στη συνέχεια, την Τρίτη, να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να αφορούν απαγόρευση εισόδου στη χώρα ή πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων όσων μπήκαν στο στόχαστρο του Κιέβου. Σε ερώτηση εάν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο αυτό θα επηρεάσουν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος, ο Ουκρανός πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι ενδεχόμενο να σταματήσει «κάθε είδους διαμετακόμιση, από τις αεροπορικές πτήσεις μέχρι τη μεταφορά φυσικών πόρων». Περίπου το μισό από το ρωσικό φυσικό αέριο που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από την Ουκρανία.
«Στο χειρότερο σενάριο, η Ουκρανία μπορεί να υποστεί απώλειες, όχι μόνο εξαιτίας των κυρώσεων αλλά και λόγω της επιθετικής πολιτικής του Κρεμλίνου, ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώτο έτος», προειδοποίησε ο Γιατσενιούκ.
Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία, η κυβέρνηση συγκρότησε μια επιτροπή που ανέλαβε να εξετάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και των Ρώσων πολιτών που στηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες.