Την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα προγραμματίζουν να επισκεφθούν μέσα στον μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, για να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως δήλωσαν χθες, Πέμπτη, τρεις κυβερνητικές πηγές που έχουν άμεση γνώση για το ζήτημα αυτό.
Οι επισκέψεις στις χώρες αυτές θα είναι οι πρώτες που θα κάνουν αξιωματούχοι των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο και αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον από την κλιμακούμενη απειλή των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Ο Μπλίνκεν και ο Όστιν θα έχουν διαλόγους «2 συν 2» με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με προγραμματισμένες επισκέψεις αξιωματούχων, αλλά τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί ουσιαστικά για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.
Οι πηγές δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Ιαπωνία στις 17 Μαρτίου, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap μετέδωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίσκεψη των δύο υπουργών στη Σεούλ για ένα διήμερο από τη 17η Μαρτίου. Ωστόσο το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ενίσχυση των δεσμών τους με σημαντικούς συμμάχους, καθώς η Κίνα υιοθετεί μία σταδιακά πιο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, αλλά και αλλού στον κόσμο.
Σε ένα κείμενο 24 σελίδων για τη συνοπτική παρουσίαση των πολιτικών εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Κίνα ως «το μοναδικό ανταγωνιστή τους, που έχει την ικανότητα συνδυασμού της οικονομικής, διπλωματικής, στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος, για να αποτελεί μία διαρκή πρόκληση σε ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα».