Για πρώτη φορά, πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των περισσοτέρων ηγετών αφρικανικών κρατών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την αφρικανική ήπειρο.
Τους πενήντα και πλέον βασιλιάδες, προέδρους και πρωθυπουργούς αφρικανικών χωρών καλωσόρισε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ.
Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν τη Δευτέρα και ολοκληρώνονται σήμερα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βασική προτεραιότητα είναι «να τονιστεί η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Αφρικής και τη δημοκρατική ανάπτυξή της», καθώς και για «να συζητηθούν συγκεκριμένες ιδέες για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης».
Ιδιαίτερες συναντήσεις με τον κάθε Αφρικανό ηγέτη δεν θα έχει ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της συνόδου κάλεσε τους συμμετέχοντες να ενστερνιστούν τις ιδέες του ελεύθερου εμπορίου και της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει αρκετά θέματα, με έμφαση στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και τις Ευκαιρίες της Αφρικής. Εκτός από τους ηγέτες της Αφρικής, στη σύνοδο συμμετέχουν άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Αφρική, πολλοί επιχειρηματίες, εκπρόσωποι μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ενώ ένα από τα θέματα συζήτησης είναι η σύσφιξη των επιχειρηματικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Αφρικής.
Επιπλέον, συζητούνται τρόποι για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας, την καταπολέμηση της διαφθοράς που ταλανίζει σε μεγάλο βαθμό αρκετά αφρικανικά κράτη και τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Ουάσιγκτον σε αυτούς τους τομείς, αλλά και για την χρηματοδότηση προγραμμάτων αντιμετώπισης του επισιτισμού και μεταδοτικών ασθενειών.
Όπως επισημαίνεται από αρκετούς Αμερικανούς αναλυτές, η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η Αφρική αντιμετωπίζει «μοναδικές ευκαιρίες και τεράστια προβλήματα», παρέχοντας την ευκαιρία για συζητήσεις και παρουσιάσεις ιδεών για τις προκλήσεις της αφρικανικής ηπείρου που αφορούν την φτώχεια, την κακοδιοίκηση, τη διαφθορά, τις φυσικές καταστροφές, τις εμφύλιες συρράξεις και τους πολέμους.
Επίσης, υποστηρίζεται ότι η σύνοδος ΗΠΑ-Αφρικής αποτελεί μια «μοναδική ευκαιρία» ώστε η Μαύρη Ήπειρος να δείξει «κάτι διαφορετικό, εκτός από την αρνητική της εικόνα», υπογραμμίζοντας παράλληλα την προσδοκία «να μην χρησιμοποιηθεί τελικά μόνο για προβολή και δημόσιες σχέσεις των συμμετεχόντων».