Τις πληγές της μετρά πλέον η Λωρίδα της Γάζας, μετά και την ανανέωση της εκεχειρίας ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς.

Ο αριθμός των νεκρών έχει αγγίξει τους 1.967, ενώ οι τραυματίες τους 9.569, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Περισσότερες από 60.000 κατοικίες έχουν γίνει σκόνη, τσιμέντο και παλιοσίδερα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ολοκληρωτική απομάκρυνσή του από τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας πως μόνο ένας μικρός αριθμός στρατιωτών και αρμάτων μάχης που θα παραμείνουν στα σύνορα για την περίπτωση που η παλαιστινιακή πλευρά θα αγνοήσει την συμφωνηθείσα εκεχειρία.

Μέχρι τα τελευταία λεπτά πριν την κατάπαυση του πυρός, υπήρξαν εκατέρωθεν ρίψεις πυραύλων που όμως δεν προκάλεσαν θύματα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μετά την πάροδο των 72 ωρών και παρά το γεγονός πως «κατέστρεψε όλα τα τούνελ της Χαμάς».

Σύμφωνα με τους «Times of Israel» που επικαλείται τον ισραηλινό στρατό, στις 29 μέρες που διήρκεσαν οι μάχες, υπήρξαν 900 νεκροί «τρομοκράτες» της Χαμάς της ισλαμικής τζιχάντ και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν ξεπέρασαν τους 4.800.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται από αξιωματούχους του ΟΗΕ για εμφάνιση επιδημιών, καθώς παρατηρείται έντονη έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής.

Την εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης συμπληρώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο τα φαινόμενα μαύρης αγοράς, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.