Όλοι αγαπούν τους μελλοντολόγους και τους πάσης φύσεως «προφήτες», κυρίως επειδή μας δίνουν μια εικόνα του τι θα συναντήσουμε στον δρόμο μας μέσα στα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες. Έτσι και τώρα, με την ανθρωπότητα να έχει ήδη μπει στην δεκαετία των ’20s, δίνουν και παίρνουν οι προβλέψεις ως προς το Μέλλον με ορίζοντα το 2030.
«Πολλά από τα προβλεπόμενα είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενα: αυτοματοποίηση της καθημερινότητάς μας, Τεχνητή Νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, κρυπτονομίσματα, άνοδος της Κίνας, τηλεργασία, εικονική πραγματικότητα και πολλά ακόμη», αναφέρει σε εκτενές της άρθρο στον Guardian η Εμιλι Σιγκάλ, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Mercury Retrograde» και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης «Nemesis», συνιστώντας (σε όλους μας) να τους δώσουμε μεν βάση, αλλά να μην το «δέσουμε» κιόλας ότι όλα αυτά όντως θα συμβούν δε. Οπότε ας περάσουμε στο «ψητό» και στο δια ταύτα των 20 κυριότερων προβλέψεων:
Δουλειά από το σπίτι
Εξαιτίας του κορονοϊού, η τηλεργασία σιγά σιγά εγκαθιδρύεται ως μόνιμο «καθεστώς» με την πλειοψηφία όσων εργάζονται από το σπίτι αυτή την στιγμή να είναι απίθανο να επιστρέφουν στους μέχρι πρότινος χώρους εργασίας τους.
Το τέλος του γραφείου όπως το γνωρίζαμε
Θυμάστε εκείνα τα μεγάλα, ανοιχτά γραφεία με δεκάδες άτομα να δουλεύουν το ένα δίπλα στο άλλο; Ξεχάστε το αυτό. Πλέον θα γίνουμε σαν την Ιαπωνία: ο καθένας στο κουβουκλιάκι του.
Εικονικά «μέρη ξεκούρασης» υπαλλήλων
Η Microsoft ετοιμάζει ήδη εφαρμογές για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν από απόσταση, χάρη (και μέσα) στις οποίες θα περνούν αρκετή χαλαρωτική ώρα καθημερινά προκειμένου να ανασυντάξουν τις δυνάμεις και τις σκέψεις τους.
Επισήμανση των τροφίμων με αποτύπωμα άνθρακα
Όπως πριν 30 χρόνια μπήκαν στις συσκευασίες των τροφίμων στοιχεία για τη διατροφική τους αξία και τις θερμίδες, έτσι και τώρα ετοιμάζονται αντίστοιχες επισημάνσεις για το πόσο επιβαρύνουν οι τροφές αυτές την ατμόσφαιρα σε εκπομπές αερίων CO2 από την παραγωγή τους μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας.
Βιομετρικές πληρωμές χωρίς μετρητά
Η πληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της αναγνώρισης προσώπου του κινητού τους θα επεκταθεί δραστικά και σταδιακά σε όλο το εμπόριο.
Πωλήσεις προϊόντων σε real time
Οι ψηφιακές πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο θα γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, όπως είναι τώρα σε χώρες όπως η Κίνα.
Κλιματική μετανάστευση
Οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν συχνό φαινόμενο προκαλώντας πολιτικοκοινωνικά ζητήματα στα σύνορα και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οικολογική «αποκατάσταση»
Ο κόσμος θα γυρίσει στη Φύση αγοράζοντας γη και χωράφια αντί για ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων θα μπορούν να ωφεληθούν οικονομικά, ειδικά αν αμειφθεί η «παγίδευση» άνθρακα στο έδαφος.
Τέρμα στις παραδοσιακές μεθόδους εκμάθησης
Εξαιτίας του κορονοϊού, πολλοί οργανισμοί διερευνούν το πώς τα παιδιά θα μπορούν να πάνε σχολείο χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία εκεί.
Η ξαφνική δημοφιλία των μανιταριών
Η ραγδαία άνοδος της χορτοφαγίας θα κάνει πολύ δημοφιλή την κατανάλωση μανιταριών, όλων των ειδών και ποικιλιών.
Η εποχή των καυτερών φαγητών
Σε γαστρονομικό επίπεδο, όλο και περισσότεροι προβλέπουν τις καυτερές πιπεριές και τις πικάντικες σάλτσες να γεμίζουν την κουζίνα μας.
Η επιστροφή της ψυχεδέλειας
Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια αλλά και ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη και το LSD θα απενοχοποιηθούν στο συλλογικό υποσυνείδητο και θα χρησιμοποιούνται ολοένα και συχνότερα για φαρμακευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Τρόποι απόδρασης στη φαντασία μας
Η απόδραση από την ζοφερή πραγματικότητα στη φαντασία μας θα πάρει οστά με πολλούς τρόπους, όπως νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την χρήση της κεταμίνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή την ψηφιακή ερωτική λογοτεχνία.
«Φιλτραρισμένη» πραγματικότητα
Τα φίλτρα του Instagram θα εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας, θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού.
Η απότομη πτώση των κολοσσών της τεχνολογίας
Προς το τέλος της δεκαετίας, ενδέχεται οι πολίτες να ξεσηκωθούν λόγω της εκμετάλλευσης των προσωπικών τους δεδομένων από μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook και θα αναζητήσουν στέγη και φιλοξενία σε άλλες, μικρότερες εταιρείες.
Ένα ολοένα και πιο ασφαλές online περιβάλλον
Θα διαδοθεί ευρέως η τεχνολογία blockchain που προστατεύει την ιδιωτικότητά μας και τα δεδομένα μας.
Η «απογείωση» της Κίνας
Η Κίνα θα συνεχίσει την στρατοσφαιρική της άνοδο σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που θα συνεχίσουν την πτώση τους.
Ο Αμαζόνιος στο επίκεντρο
Μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες θα στραφούν εναντίον αναδυόμενων οικονομιών που διαθέτουν πλούτο φυσικών πόρων – όπως η Βραζιλία και τα κράτη του Αμαζονίου – αναζητώντας στρατηγικές φοροαπαλλαγής.
Zoom, ήρθε για να μείνει
Λόγω της ανόδου της πλατφόρμας Zoom, μέχρι και οι μόδιστροι, οι οίκοι μόδας και οι σχεδιαστές θα στρέψουν την προσοχή τους από τη μέση και πάνω, φτιάχνοντας ρούχα με γνώμονα το πάνω μέρος του σώματος.
Ξαναέρχεται το λίφτινγκ προσώπου
Οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνουν ξανά δημοφιλείς, καθώς ο κόσμος θα βαρεθεί το botox.
«Άμουση» μουσική
Στη μουσική, θα υπερισχύσει ένα είδος ραπ χωρίς μελωδία, πολύ χειρότερο από την τελευταία μόδα, το trap.
Ο «θάνατος» των διαφόρων μουσικών ειδών
Θα πεθάνουν και τα διαφορετικά (και ευδιάκριτα) είδη της μουσικής και όλα θα είναι ένας άναρχος πολτός ήχων λόγω της επίδρασης του Spotify στην ψυχαγωγία μας.