Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε αψιμαχίες μεταξύ Αζέρων στρατιωτών και των Αρμένιων αυτονομιστών που ελέγχουν τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές και από τις δύο πλευρές.
Η επανάληψη της βίας γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια ορεινή, ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή που επισήμως αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, επαναφέρει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο, απ’ όπου περνούν σημαντικοί αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.
Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά διαστήματα ότι θα ανακαταλάβει δια της βίας το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες του. Η Αρμενία, πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και στενή σύμμαχος της Μόσχας, έχει προειδοποιήσει ότι θα επέμβει εάν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεχτεί επίθεση.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Ο αρμενικός στρατός έκανε πολλές απόπειρες να σπάσει τις αμυντικές γραμμές” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, που απειλεί ότι θα “εκδικηθεί” για “το αίμα των στρατιωτών μας».
Από την πλευρά τους, οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες του σήμερα ενώ στις αρχές της εβδομάδας σκοτώθηκε άλλος ένας και τραυματίστηκαν δύο σε συγκρούσεις.
Η Αρμενία επέρριψε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Αζερμπαϊτζάν. “Χάρη στην επαγρύπνηση των στρατιωτών που εκτελούσαν την υπηρεσία τους, η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια των ανατρεπτικών ομάδων απέτυχε” ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λαμβάνει ισχυρή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Αρμενία μετά τον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους πριν από δύο δεκαετίες.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη ενός οριστικού διακανονισμού στη διαμάχη απέτυχαν, παρά τη μεσολάβηση της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.