Λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ Πλέβνελιεφ και Μίκοφ, αλλά και νέα παζάρια για την αναθεώρηση ή μη του προϋπολογισμού περιελάμβανε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
«Κάλεσα σήμερα σε διαβουλεύσεις τις βασικές πολιτικές δυνάμεις σε μία ύστατη προσπάθεια διαλόγου και εθνικής ομοψυχίας για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».
Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ στο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό και ξένο Τύπο, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου, την οποία για πρώτη φορά μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ.
Το εν λόγω «μείζον εθνικό θέμα», κατά τα λόγια του κ. Πλέβνελιεφ, υπήρξε ο νέος γύρος των ατελείωτων παζαριών για την αναθεώρηση ή μη του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας για το 2014, τα οποία δίνουν το στίγμα της πολιτικής ζωής στην τελική ευθεία της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης της Βουλγαρίας.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Βούλγαρος πρόεδρος παρουσίασε λεπτομερή εικόνα των… δεινών που περιμένουν τη χώρα στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει, τελικά, την αύξηση των πόρων στα δημόσια ταμεία με άλλα 3,4 δισ. λέβα (περίπου 1,7 δισ. ευρώ και δεν εξασφαλίσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (την οποία αναμένεται ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ να διορίσει εντός τις ερχόμενης εβδομάδας) το (αντισυνταγματικό, κατά τους Σοσιαλιστές) δικαίωμα να παίρνει δάνεια από το εξωτερικό σε περίπτωση ανάγκης.
Στη συνέχεια, τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιβεβαίωσαν τις γνωστές θέσεις τους, ότι: δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, επειδή τα Οικονομικά της χώρας είναι σε σχετικά καλή κατάσταση ενώ κρίνεται ως αναγκαίο μόνο «το κλείσιμο της τρύπας» στο Εθνικό Ταμείο Υγείας με επιπρόσθετα 220 εκατ. λέβα υποστήριξε το ΒΣΚ. Η έγκριση της πρότασης της υπό παραίτηση κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι για αλλαγές στον προϋπολογισμό θα εξασφαλίσει στην τεχνική αλλά και στην νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά τις εκλογές περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία και σταθερότητα (GERB, ΚΔΕ).
Έπειτα οι δύο μονομάχοι επιδόθηκαν στη συνήθη ανταλλαγή πυρών για «ασυνέπεια, έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας και μεταμόρφωση της πολιτικής ζωής σε τσίρκο» (ΒΣΚ προς το GERB) και για «αθέμιτη προπαγάνδα και προεκλογικά ψεύδη περί «ανίερης συμμαχίας του GERB με το ΚΔΕ» που ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής και έγιναν αφορμή το GERB να αποχωρήσει πρόσφατα από τη Βουλή».
Στο στόχαστρο των σοσιαλιστών βρέθηκε, εξάλλου, και ο ίδιος ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ, τον οποίο ο νεοεκλεγμένος αρχηγός του ΒΣΚ Μιχαήλ Μίκοφ κατηγόρησε, ότι «γίνεται στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας και ως συνήθως εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες του GERB», όπως είπε.
«Αν κάποιος θέλει να κάνει τη Βουλγαρία προεδρική αντί για κοινοβουλευτική Δημοκρατία, εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος σε παρόμοια παιχνίδια» πρόσθεσε ο κ. Μίκοφ, βγαίνοντας από τον προεδρικό μέγαρο.
Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ στις δηλώσεις του στον Τύπο μετά το Συμβούλιο, απέρριψε τις κατηγορίες, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι «η σύνεση και η λογική θα επικρατήσουν στα πολιτικά κόμματα έστω και στις δώδεκα παρά πέντε, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα» (όταν θα ψηφιστεί η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση που το GERB λάβει μέρος τελικά στην ψηφοφορία, μετά τη σημερινή έκκληση του προέδρου).