Η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα ένα πρώην μέλος των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών. Ο άνδρας καταδικάστηκε για «συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στο πλαίσιο της πρώτης δίκης στον κόσμο που συνδέεται με παραβιάσεις που αποδίδονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπλεντς έκρινε ένοχο τον 44χρονο Σύρο Εγιάντ αλ-Γαρίμπ, ότι συμμετείχε στη σύλληψη, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο 2011, τουλάχιστον 30 διαδηλωτών στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, και στη μεταφορά τους σε ένα κέντρο κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο κατηγορούμενος έκρυψε το πρόσωπό του από τις κάμερες με ένα ντοσιέ και άκουσε την ετυμηγορία με σταυρωμένα χέρια, με το βλέμμα του καρφωμένο και φορώντας ιατρική μάσκα στο πρόσωπο.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή μικρότερη από τα πεντέμισι χρόνια που είχε ζητήσει η εισαγγγελία.
Καθώς πλησιάζει η δέκατη επέτειος από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία, στις 15 Μαρτίου 2011, είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα δικαστήριο αποφαίνεται για ένα ζήτημα που συνδέεται με τη βάναυση και αιματηρή καταστολή από τη Δαμασκό των διαδηλώσεων υπέρ της ελευθερίας που είχαν οργανωθεί στο πλαίσιο των κινημάτων της «Αραβικής άνοιξης».
Ο Εγιάντ αλ-Γαρίμπ δικαζόταν για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κατηγορούνταν ότι συμμετείχε στη σύλληψη και τον εγκλεισμό σε μυστικό κέντρο κράτησης του καθεστώτος, το «τμήμα 251» ή Αλ-Χατίμπ, τουλάχιστον 30 διαδηλωτών έπειτα από μια συγκέντρωση στην Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο 2011.
Ήταν ο πρώτος από τους δύο κατηγορουμένους, οι οποίοι δικάζονταν από τις 23 Απριλίου από το περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία), που έμαθε την ποινή του, καθώς οι δικαστές αποφάσισαν να χωρίσουν τη διαδικασία στα δύο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο 58χρονος Αντουάρ Ρασλάν ο οποίος θεωρείται πως είχε πολύ πιο κεντρικό ρόλο στο συριακό μηχανισμό ασφαλείας, διώκεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κυρίως για τον θάνατο 58 ανθρώπων και για βασανιστήρια σε βάρος 4.000 κρατουμένων.
Η δίκη αυτού του απόστρατου συνταγματάρχη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η Γερμανία, για να τους δικάσει, εφαρμόζει την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας που της επιτρέπει να διώκει δράστες των σοβαρότερων εγκλημάτων όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους ή ο τόπος στον οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.