Εννέα δημοσιογράφοι και εικονολήπτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού και τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ορισμένοι εξ αυτών σκοτώθηκαν «ασκώντας τα καθήκοντά τους», ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τη σύρραξη, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφη έπληξαν τις κατοικίες τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΔΟΔ Άντριου Κένεντι στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο τελευταίος ήταν ο Μοχάμεντ Ντάχερ της εφημερίδας αλ Ρισάλα, ο οποίος υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που είχε υποστεί όταν το σπίτι του στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας βομβαρδίστηκε την 20ή Ιουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία πέντε ακόμη μέλη της οικογένειάς του.
Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν τον βομβαρδισμό της αγοράς στη Σετζάγια αργά την Τετάρτη, ανέφερε η ΔΟΔ επικαλούμενη την Ένωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.
Ήταν ο Σάμεχ αλ Αριάν, 26 ετών, ο οποίος εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άκσα, που ανήκει στο ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, και ο φωτοειδησεογράφος Ράμι Ράγιαν, 25 ετών, ο οποίος εργαζόταν για το Palestinian Media Network.
Έκαναν ρεπορτάζ για τον πρώτο βομβαρδισμό της αγοράς όταν μια οβίδα έπεσε σε ένα σημείο όπου βρισκόταν μια ομάδα περίοικων, δημοσιογράφων και τραυματιοφορέων.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
Επίσης την Τετάρτη ο Άχεντ Ζακούτ, 49 ετών, ένας παρουσιαστής αθλητικών ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Palestine TV και προπονητής ποδοσφαίρου, σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.
Σήμερα Πέμπτη το γραφείο ενός ανταποκριτή του Γερμανικού Πρακτορείου στην πόλη της Γάζας επλήγη επίσης. Το γραφείο, στον 8ο όροφο ενός 13ώροφου κτιρίου όπου βρίσκονται πολλά παλαιστινιακά ΜΜΕ, ήταν κλειστό εκείνη τη στιγμή. Υπέστη μεγάλες ζημιές, αλλά κανένας δεν τραυματίστηκε.
«Εκφράζουμε την οργή μας και καταδικάζουμε τους φόνους αυτών των δημοσιογράφων, των τελευταίων θυμάτων αυτού του συνεχιζόμενου κύκλου του εκφοβισμού, της βίας και των φόνων εργαζομένων σε ΜΜΕ στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.
«Φτάνει πια: το φονικό πρέπει να τερματιστεί τώρα και το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για αυτές τις ακρότητες», κατήγγειλε ο ίδιος.
Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ ερωτηθείσα σχετικά με τους θανάτους των δημοσιογράφων είπε ότι ετοιμάζει μια επίσημη απάντηση.